Pamukta Pamuk Yaprak kurdu




Latincesi

Hastalık Tanımı

Kelebeklerin ön kanatları gri - kahverenginde ve üzeri karışık şekilde sarı renkli çizgiler ile süslüdür. Arka kanat beyaz renkte olup, kanat açıklığı 22 - 45 mm'dir. Dişi ile erkek kelebekler arasında dış görünüş ile renk bakımından fark yoktur. Sadece dişi kelebekler biraz daha büyüktür. Yumurtalarını pamuk yapraklarının arka yüzeyine paketler halinde bırakır ve deve tüyü rengindeki pullarla örter.Paketlerde yumurtalar çoğunlukla iki sıralı ve düzenli olarak dizilir, 1 - 3 katlı paketlere de rastlanabilir. Tek bir yumurta incelendiğinde, yaklaşık 0,4 mm çapında, yuvarlak bir tındık biçiminde ve boyuna dilimli olduğu görülür. İlk bırakıldığında yeşilimtırak renkli iken açılmaya yakın koyu kahverengileşir. Yeni çıkan larva 1-1.5 mm uzunluğunda, yeşil renkli, kıllı, baş vücuda göre büyük, koyu kahve, siyah renklidir. Larva 6 dönem geçirir. Dönemler değiştikçe boyu ile birlikte rengi efe değişir. Olgun larva 4 - 5 cm boyunda gri-kahve yada siyahımtırak renkli olabilir, deri kadife gibi görünür. Önden 4 . segmentte ve sondan boydan boya kirli sarı bir bant vardır. Pupa toprağın 2 - 8 cm derinliğinde bulunur ve 16 - 18 mm boyundadır. İlk oluştuğunda sarımtırak olan rengi daha sonra kahverengine dönüşür. Pamuk yaprak kurdu kelebekleri gündüz loş ve kuytu yerlerde gizlenir, gece uçuşur, ışığa gelir. Yumurtalarını pamuk bitkilerinin genç yapraklarının alt bölümüne 200 -300 adetlik paketler halinde bırakır. Dişi kelebek birkaç defada toplam olarak 1200 kadar yumurta bırakabilir. Yazın yumurtalar 4 günde açılır. Larvalar yeni çıktığında bir arada bulunur ve önce yumurta kabuklarını yerler. Daha sonra yaprağın alt epidermisin! yiyerek zar haline getirirler. Larvalar büyüdükçe dağılırlar. Altı larva dönemi vardır ve larva dönemi yazın 16-20 gündür. Günün sıcak saatlerinde, özellikle büyük larvalar bitkinin alt kısmına iner. Bazen toprağa da inerler. Olgun larva toprağa girerek pupa olur. Yazın pupa dönemi 6-10 gün sürer. Pamuk mevsiminde bir dölünü 25 - 30 günde tamamlar. Kışın bu süre daha uzundur. Yılda 4 - 5 döl verebilir. Döllerin 2 - 3'ü pamukta zararlı olur. Belirli bir kışlama dönemi yoktur. Kışın her dönemine rastlamak mümkündür. Zararlı, pamukta temmuz başlarından itibaren bulunabilir. Ağustos ayından itibaren zararlı olabilecek yoğunluğa ulaşabilir.

Yaşayış

Çıkışı ile birlikte zarar yapmaya başlar. Yumurta kabuğunu yedikten sonra yaprağın alt yüzeyini kemirir ve yaprağın epidermisini yiyerek zar gibi yapar. Büyüdükçe diğer yapraklara geçerek beslenir ve yapraklan delik deşik ederler. Tarak ve çiçekler ile de beslenirler. Larva özellikle üçüncü döneminden başlayarak çok oburlaşır. Kozayı delerek içine girip beslenirler. Populasyonun yüksek olduğu tarlalarda bitkilerin yaprakları yenildiğinden bitkiler kara dal denilen bir görünüş alır. Koza oluşturma döneminde ilaçlama yapılmaz ise zarar oranı yüksek olur. Sulamalardan önce yer aletleri ( kendi yürür veya traktörle çekilip kuyruk milinden hareket alan tarla pülverizatörleri ), sulamalar başladıktan sonra uçak yalnızca Akdeniz Bölgesi'nde kullanılabilir, kendi yürür veya traktörle çekilip kuyruk milinden hareket alan pülverizatörler kullanılırken sıra arası memelerin takılması, sıra aralarının iyice kapanmadığı koşullarda daha uygun olur.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

İlaçlamaya başlamadan önce alet kalibre edilir. Memelerin iyi püskürtme yapıp yapmadığına bakılır. İyi püskürtme yapmayan memeler değiştirilir. Suyla atılan ilaçlar, çiğ kalktıktan sonra; toz ilaçlar, çiğ varken ve rüzgarsız saatlerde yapılmalıdır. Su ile karıştırılarak kullanılan ilaçlarda ilacın suya iyice karıştırılması gereklidir. Aletin memesinden çıkan sıvının iyi bir dağılım yaparak iyi bir kaplama sağlayabilmesi için sıra üstü memelerinin bitki tepesinden 30 cm kadar yüksekte bulunması gerekir.

İlaçlama Zamanı



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008