Pamukta Lygus Spp.




Latincesi

Hastalık Tanımı

Erginler sarımsı kırmızı veya soluk sarı renklidir. Kanatları dalgalı dumanlıdır. Nimfleri önce sarı sonra yeşil ve pembemsi olurlar. Erginlerin vücut uzunluğu 3-7 mm'dir. Kışı ergin veya nimf halinde taşların, kurumuş bitki artıklarının, ağaç kabuklarının altında geçirirler. İlkbaharda aktif hale geçerek bitki sürgünlerinin taze uçlarında zararlı olurlar. Daha sonra pamuk ve diğer konukçularına geçerek yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan küçük sarı nimfler yeni bulaşmalara neden olurlar. 2-3 hafta sonra 5 gömlek değiştirerek ergin olurlar.

Yaşayış

Pamuklarda yaprak, sürgün ucu, tarak, çiçek ve körpe kozaları emerek kurutur ve dökülmelerine neden olurlar. Emgi yerlerinde toksik salgılardan ötürü soluk lekeler oluşur. Özellikle yapraklarda bu lekeler doku arasında yayılır, siyahımsı kahverengi olur, genişler ve daha sonra mozaik görünümü alan yapraklar kıvrılır ve kurur. Yurdumuzun pamuk yetiştirilen alanlarında yaygındır.

Kültürel Önlemler

Hasat sonrasında pamuk saplarını toplayıp yakmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama rüzgarsız ve yağışsız bir havada, sabah erken veya akşam üzeri yapılmalıdır. Bitkilerin her tarafının ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Tarlada köşegenler boyunca incelenen 100 bitkide erken dönemde bitki başına ortalama 5 adet zararlı görüldüğünde mücadeleye başlanmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008