Keten ve Kenevirde Toprak Pireleri




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin böcekler, türlere göre ayrıcalık göstermekle birlikte, genellikle 1.5 - 3.5 mm boyunda ve metalik yeşil veya parlak siyah renktedirler. Üst kanatlar (elytra) üzerinde uzunlamasına çizgiler ve noktalar bulunur. Arka bacakları sıçrayıcı tipte olup üçüncü parçası oldukça kalın yapılıdır. Yumurtalar çok küçük ve oval şekillidir. Olgun hale gelmiş larvanın uzunluğu 4-5 mm, başı kahverengi, vücudu ise beyaz renklidir. Çeşitli bitki artıkları altında ve toprak çatlaklarında kışlayan erginler, ilkbaharda yabancı otlarda beslenmeye başlarlar. Sonra, mevcut kültür bitkilerine giderler. Dişiler yumurtalarını ya tek tek veya ufak gruplar halinde, bitkilerin kök boğazı çevresinde toprağa bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar, birkaç halta kılcal köklerde beslenerek gelişmelerini tamamlar. Toprak içinde açtıkları hücrelerde pupa olurlar. Kısa bir süre sonra erginler çıkar. Yeni ergin çıktığı dönemlerde, kışlayan erginler halâ yaşamlarını sürdürür. Böylelikle populasyon en yüksek düzeyine ulaşmış olur. Yaz ilerledikçe kışlayan erginler ölür. Yeni bireyler ise beslenmelerine sonbahar aylarına kadar devam ederler. Daha sonra soğukların başlamasıyla kışlamaya çekilirler. Genellikle yılda 1 döl verirler. Uygun koşullarda ikinci bir döl de görülebilir. Kurak ve sıcak mevsim veya periyodlarda oldukça faaldir.

Yaşayış

Esas zararı erginler yapar. Larvalar bitkilerin kılcal köklerinde beslenirlerse de zararları önemsenmez. Erginler yapraklar üzerinde kemirme yoluyla 1-2 mm çapında delikler açarlar. Bu deliklerin kenarındaki doku kurur beyaz bir renk alır. Bazen sadece yaprağın üst dokusunu yiyerek, şeffaf görünümlü lekecikler oluştururlar. Tüm yaprak delik veya lekeciklerle kaplanabilir. Günün erken ve geç saatlerinde pek beslenemezler; sıcak saatlerinde ise oldukça faaldirler. Bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde daha önemli zararlara yol açarlar. Bu zarar sonucu bitki gelişmesinde durgunluk görülür, hattâ bitkiler tamamen yok olabilir. Ülkemizin hemen her yerinde yaygın olarak bulunurlar.

Kültürel Önlemler

Toprağın işlenmesine ve yabancı ot temizliğine önem verilmelidir. Gübreleme, sulama gibi işlemler uygulanarak bitkilerin çabuk gelişmesi sağlanmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Uygulamalar sakin rüzgarsız bir havada ve günün erken saatlerinde ( özellikle toz ilaçlarda) veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Bitkinin her tarafının ve ayrıca toprak yüzeyinin ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Ürünü etkileyecek düzeyde zarar belirtileri görüldüğünde ilaç uygulamasına geçilmelidir. Genellikle bir ilaçlama yeterli olmaktadır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008