Haşhaş Kök kurdu


Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin böcekler 3 - 3.5 mm uzunlukta grimsi Kahverengindedir. Scutellum'da ve elytra'nın uç kısmında beyaz leke vardır. Çok hareketlidirler. Dokunulduğunda hortum ve bacaklarını toplayarak ölü taklidi yaparlar. Yumurtaları oval şekilde şeffaf beyazımsı sarıdır. Olgun larvanın uzunluğu 6 mm olup, bacaksızdır. Başı koyu sarı, vücudun diğer kısımları beyaz ve tombulcadır. Toprakta bir kokon şeklinde pupa olur. Kışı ergin halde çeşitli derinliklerde ( 3 - 21 cm ) geçiren zararlı, ilkbahar başında genellikle mart ortasında çıkarak haşhaş yapraklarında beslenir. Dişiler genellikle mart ortasından mayıs sonuna kadar yumurta bırakır. Yaprakların damarı boyunca epidermis altına ve kök boğazına 1-4'lük gruplar halinde yumurta bırakırlar. Nisan'ın birinci haftasının sonundan itibaren yumurtadan larvalar çıkmaya başlar ve temmuz'un ikinci haftasına kadar larvaya rastlanır. Çıkan larvalar, yumurtanın bırakıldığı yaprak epidermisi altında yada kök boğazı kısmında bir süre beslendikten sonra kökün alt kısımlarına doğru ilerler. Olgun larvalar köklerde oluşturdukları oyuntularda topraktan meydana getirdiği kokon içerisinde pupa olurlar. İlk pupalar temmuzun başında görülür. Yeni dölün erginleri temmuzun ikinci haftasında görülürler ve sonbahar başında kışlama için toprağa girerler. Zararlı yılda bir döl verir.

Yaşayış

Erginler yaprakların alt kısmında beslenerek delikler oluştururlar. Haşhaş yaprakları delik deşik olmuş gibi bir görünüm alır. Zarar, bitki 8 cm boyda ve 10 - 12 adet yapraklı iken özellikle alt yapraklarda görülür. Bitkinin hızlı gelişimi sonucunda, bitki ergin zararından fazla etkilenmez. Yazlık ekim yapılan yerlerde bitkilerin henüz gelişmekte olmalarından dolayı daha dayanıksız oldukları saptanmıştır. Esas zararı yapan larvalardır. Larvalar toprak seviyesinden 5-10 cm aşağıda köklerde yüzeysel galeriler açarak zarara neden olurlar. Zarar görmüş haşhaş bitkileri çiçek açar, kapsül bağlar hattâ kapsüller olgunlaşabilir. Fakat hafif bir rüzgar etkisiyle dahi bu bitkiler kırılır. Kök siyahlaşır, yapraklar sararır, ancak çok yoğun saldırılarda bitki zayıflar ve ölür. Bir haşhaş kökünde 10 - 25 adet larva, 1 m2'lik alanda 4 - 30 adet ergin bulunabilmektedir. Kumlu, hafif topraklarda zararlının ergin ve larva sayısının, ağır topraklara kıyasla daha fazla olduğu saptanmıştır. Zararlının haşhaş ekimi yapılan Afyon, Burdur, Denizli, Kütahya ve Uşak illerinde yaygın olarak bulunduğu saptanmıştır.

Kültürel Önlemler

Erken kışlık ekim, çapa ile seyreltme ve münavebe zararlı yoğunluğunun düşmesine neden olmaktadır

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalar sabah erken, akşam geç saatlerde, özellikle toz ilaçlar sabah çiğ kalkmadan ve rüzgarsız bir havada atılmalı ve sıvı ilaçların yaprakların alt yüzlerini de ıslatabilecek şekilde atılmasına dikkat edilmelidir.

İlaçlama Zamanı

İlkbaharda erginlerin topraktan çıkışları maksimuma eriştiği ve m2'de en az 10 adet ergin görüldüğünde (hava koşularına bağlı olarak mart ortası - nisan ortası) yumurta bırakmadan önce ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönemde haşhaş bitkisi, 4-6 çift yapraklıdır. İlk ilaçlamadan 12 - 15 gün sonra yapılan ikinci bir ilaçlama ile başarı sağlanabilir.




Yorum Yaz

Yorumlar (2)

Has haşin köklerinde beyaz beyaz böcekler var boyu büyümüyor ve sarı bir renkteler 3 sefer suladım ilaç attim bana ne onerirsiniz

Mehmet Gürol Degirmen , 20.05.2021


güzel bilgilendirme. ama biz gec kalmışız köklerde kücük beyaz larvalar var

mustafa acar , 18.05.2012


tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Kadir Göktepe Salatalık hasat ediyorum

Kadir Göktepe Domates hasat ediyorum