Latincesi
Hastalık Tanımı
Fungus, konidilerinin siyah oluşu yüzünden siyah görünüşlüdür. Miselyumları dallı, bölmeli, kuvvetli, renksiz ve çok çekirdeklidir. Konidiler uzunca bir konidiotbr üzerinde oluşur. Görünüşleri soğan çiçeğini andırır. Etmen özellikle hafif topraklarda 30-35 ""C arasındaki sıcaklıklarda gelişir. Yıldan yıla geçişi toprakta çürümüş bitki artıklarıyla olur. Tohumla da taşınır. Uygun olmayan hava koşullarında fungus sklerot oluşturarak yaşamını sürdürür.
Yaşayış
Hastalığın ilk belirtilen, bitkinin tümünün yada bir veya birkaç dalcığın aniden solması şeklinde görülür. Bu tip bitkilerin kotiledon nodu ve buna bitişik hipokotil dokusunun çürümesi sonunda ölmeleri hastalığın karakteristik belirtileridir. Enfekteli doku önce kahverengileşir. Zamanla açık bir renk alır. Nekrotik doku belirgin biçimde lifli bir görünüş kazanır. Nekrosis ve dokunun liflenmesi epikotilin dallarına değin uzanabilir. En çok görülen doğal enfeksiyon yerleri kotiledonlardir. Konidiolar demetleri ve siyah spor kümeleri toprak yüzeyinin üstünde ve altındaki enfekteli bitki kısımları üzerinde kolayca görülebilirler. Konidilerin gelişimi genellikle bitkinin çöktüğü zamanda olur. Bu belirtiler en çok fide döneminde görülür. Enfekte olmuş bitkiler genellikle ekimden sonra 50 gün içinde ölürler. Patojen, genellikle fide döneminde çıkış öncesi çürüklükler ve çok az olarak ta tüm yetişme dönemi boyunca yer fıstığı bitkilerinin ölümüne neden olduğundan ekimi seyrekleştirir veya tarlada ocak ocak boşluklar oluşturur. Bu şekilde tarladan daha az ürün alınması sonucu ekonomik zarar oluşur. Hastalık yer fıstığı ekiliş alanlarında her tip toprakta, özellikle hafif topraklarda ortaya çıkmaktadır.
Kültürel Önlemler
Herhangi bir nedenle zarar görmüş tohum ekilmemelidir, Çimlenme gücü yüksek olan tohum kullanılmalıdır, Hafif topraklarda 3,5-7.0 cm, ağır topraklarda 2,5-5 cm den daha derine ekim yapılmamalıdır. Toprak sıcaklığı en az 20°C dolayında olduğunda nemli olmayan, iyi işlenmiş toprağa ekim yapılmalıdır, Mısır, sorghum ve pamuk gibi bitkilerle üç yıllık bir ekim nöbeti programı uygulanmalıdır, Fideler çıktıktan sonra herhangi bir biçimde zararlandırılmamalı, bitkilerin kök boğazı toprakla doldurulmamalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlacın tüm tohuma homojen bir şekilde karışmasını sağlamak ve tohumların kabuğundan soyulmasını önlemek için bidonun ağır ağır beş dakika çevrilmesi gereklidir.
İlaçlama Zamanı
İlaçlama ekimden önce, tohum ilaçlaması şeklinde yapılır.
Yorumlar (1)
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Antalya/Kepez Hemen teslim Satılık Patates
Dün > Afyonkarahisar/Bolvadin Hemen teslim Satılık Patates
Dün > Aydın/Söke Hemen teslim Satılık Adaçayı
Dün > Mersin/Akdeniz Hemen teslim Satılık Zerdeçal
Dün > Mersin/Akdeniz Hemen teslim Satılık Zencefil
Dün -23:34 Niğde / Merkez Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -12:07 Kütahya / Merkez Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -10:17 Hatay / Erzin Mandalina fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-23:35 Gaziantep / Nizip Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-22:45 Hatay / Erzin Greyfurt fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>