Şekerpancarında Pancar Sineği


Latincesi

Hastalık Tanımı

Kışı toprakta, 5 mm uzunluğundaki oval, kahverengimsi pupa olarak geçirdikten sonra ilk sinekler nisanda ortaya çıkarlar ve sayıları mayıs başında çok artar. Ergin sinekler 6-7 mm uzunlukta, gri- kahverengi ve üzeri tüylü olup, iki şeffaf kanat ve gri- siyah renkli bacaklara sahiptir . Çiftleşmeden sonra dişiler 1 mm uzunluktaki yumurtalarını 3-10’lu kümeler halinde yaprağın alt yüzeyine bırakırlar . Larvalar yumurtadan çıkar çıkmaz yaprağın üst ve alt epidermisi arasındaki parankima dokusuna girerek beslenirler. Her larvanın açtığı kendine ait galeriler daha sonra birleşerek larvalar irileştikçe yaprakta kabartı halini alırlar. 6-8 mm uzunlukta beyazımsı ve kısmen şeffaf vücutlu larvanın içindeki yedikleri yaprak materyali dıştan gözle gözükebilir . Yaşam döneminin sonunda larvalar yaptığı terk edip toprağa girer ve pupa olurlar. Yılda 2-3 döl verirler.

Yaşayış

Tek tek yada küme halinde çok küçük beyaz yumurtalar, önce kotiledon yaprakların ve gerçek yaprakların alt kısımlarında görülür. Daha sonra larvalar yaprakların üst ve alt epidermisi arasında yaşarlar. Beslenmeleri sırasında açtıkları eğri büğrü galeriler düzensiz kabarcıklara dönüşür, bunlar daha sonra kahverengileşir ve kurur

Kültürel Önlemler

İlk nesil en zararlı olan nesildir. Larva sayısı çoksa bitkileri tamamen yok edilebilirler. Sonraki döllere ait larvaların sayısı yüksek olsa da, dış yapraklarla beslendikleri için zararları hafiftir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı




Yorum Yaz

tarimziraaat.com © 2008