Şekerpancarında Külleme


Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaprakların üzerindeki beyaz tozlu oluşum mantarların misel ve sporlarını kapsar ve bunların gelişimini, gece çiğ ile birlikte yüksek sıcaklıklarda (optimum 20C ) artar. Bu hastalık Kuzey Avrupa ülkelerinde ilk önce haziran ayı sonlarında ve daha çok ağustos ayı başlarında görülür. Unumsu beyaz tabakanın içindeki siyah noktalar , mantarın cleistothecium denilen meyveleri olup içlerinde spor keseleri vardır. Bunlar uygun olmayan şartlarda mantarın kışı geçirmesini sağlarlar. Aynı oluşumlar tohumluk pancar bitkilerinde de görülür

Yaşayış

Yapraklar yaz aylarında beyaz bir dozla kaplanır . Başlangıçta yapraklar yeşil kalır, fakat daha sonra sararır ve kısa sürede ölürler. Bazen hastalığa yakalanan yapraklarda önce sarı sonra da kahverengi ve siyaha döner küçük noktalar oluşur . Hastalık önce bazı pancarlarda görülür ve daha sonra tüm tarlaya yayılır. Yaprakların üzerindeki mantar, fotosentezi zayıflatır, yaşlanmayı hızlandırır ve sonuç olarak verim düşe. Tohumluk üretiminde verimi ve kaliteyi düşürür.

Kültürel Önlemler

Hastalığa karşı, fungusitlerle mücadele mümkün olabilir fakat gene de bazı ülkelerde verim kayıplarına neden olur. Bazı çeşitler bu hastalığa karşı daha hassastır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı




Yorum Yaz

tarimziraaat.com © 2008