Latincesi
Hastalık Tanımı
Hastalık etmeni fungusun konidioforları vertisillat olarak dallanmıştır. Lamba şişesi şeklindeki yan dallar daire şeklinde aynı yerden çıkarlar. Konidiler yan dalların uçlarında meydana gelirler. Eliptik şekilde, tek hücreli, renksiz veya çok hafif renklidirler. Fungus, toprakta mikrosklerot halinde kışı geçirir. Uygun koşullarda toprakta vegatatif hale geçen sklerotlar, konukçu bitkilerin kök ucundan, kılcal köklerden ve hipokotilden penetrasyon yaparlar. Kök meristem dokusuna giren fungus hücreler arası ve hücre içi olarak merkezi silindire doğru ilerleyerek iletken doku demetlerine ulaşır. Odun borularında konidi ve misel verir. Konidi ve miseller odun boruları boyunca tepe noktalarına , yapraklara ve uç tomurcuğuna kadar ilerlerler ve hastalığın belirtilerini oluştururlar. Yapılan çalışmalarla hastalık etmeninin tohuma kadar ilerlediği fakat tohumun hastalığın taşınmasında önemli olmadığı saptanmıştır.
Yaşayış
Hastalık belirtileri, alt yapraklardan başlayarak üst yapraklara doğru ilerleyen solma ve pörsüme şeklindedir. Daha sonra yaprakların damar araları sararır ve sonrada sararan yerler kuruyup esmerleşir. Bu tip yapraklar zamanla dökülür. Hastalık erken başlamış veya ekim geç yapılmışsa hastalanan bitkilerin boyları kısa kalır, koza adeti ve kozalar küçük oluşur. Bu tip bitkilerin dalları boyuna kesilirse iletken doku demetlerinin uzunlamasına çizgiler şeklinde devam ettiği görülür. Hasta bitkilerin gövdesi enine kesilirse, odun boru demetlerinin esmer veya kahverengine dönüştükleri dikkati çeker. Hastalık pamuk ekimi yapılan yerlerde her yıl görülmektedir. (Ege Bölgesinde % 20-30 oranında, Akdeniz Bölgesinde % 0,01 -13,93). Solgunluk hastalığına pamuk tarımı yapılan dünyanın her tarafında rastlanmaktadır. Ege' de eskiden beri var olan hastalık son yıllarda ekim nöbetinin uygulanmaması, üst üste pamuk ekilisi nedeniyle daha da artmıştır. Çukurova, Antalya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de hastalık yıldan yıla artmaktadır.
Kültürel Önlemler
İyi bir ekim nöbeti uygulanmalı (Bölge özelliklerine göre pamuk üretim alanlarında pamuktan sonra 3 yıl yonca veya 2 yıl mısır, buğday, 3. yıl yeniden pamuk uygulaması yapılabilir. Sulanabilen yerlerde yonca yerine 2-3 yıl çeltik ekimi de önerilebilir). Tarladaki bitki artıkları toplanıp yakılmalı, Dekara verilecek su miktarı 90 ton'dan fazla olmamalı, Dengeli bir gübreleme yapılmalı (N-P-K oranı 1-0,7- l şeklinde olmalıdır), Azotlu gübre olarak üre verilmelidir, Bazı yabancı otlar hastalık etmeni fungusun konukçuları olduğundan pamuk tarlaları içinde ve kenarında bulunan yabancı otlar yok edilmeli, Hastalığa dayanıklı çeşitler yetiştirilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Verticillium ' a karşı her yerde etkili olan ve kolay uygulanabilen bir mücadele yöntemi bulunamamıştır. Bunun en önemli nedenleri etmenin toprak fungusu oluşu ve toprak sterilizasyonunun pratik ve ucuz yolunun bilinmeyişidir.
İlaçlama Zamanı
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Aydın/Didim Hemen teslim Kekik alımı
Dün > Çanakkale/Merkez Temmuz Başı teslim Satılık Buğday (Ekmeklik)
Dün > Aydın/Çine Temmuz Başı teslim Satılık Adaçayı
Dün > Konya/Ereğli Ağustos Başı teslim Satılık Domates Kurusu
02.07.2025 > Mersin/Silifke Hemen teslim Satılık Zeytinyağı
>> Yonca yeri hazırlığı ve ekimi
>> 1 dönümden kaç kg Susam alınır
>> Çörek otu fiyatları şu an nedir?
Bugün -09:42 Hatay / Erzin Mandalina fiyatları paylaşıldı
Bugün -08:33 Hatay / Erzin Mandalina fiyatları paylaşıldı
Bugün -07:27 Denizli / Çivril Haşhaş fiyatları paylaşıldı
Bugün -00:44 Uşak / Eşme Kekik fiyatları paylaşıldı
Dün -20:48 Burdur / Tefenni Vişne fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>