Balda Ticari Glikoz Tayini - Gıda Analizleri



AMAÇ ve KAPSAM
Balda ticari glikozun olup olmadığını tespit etmek.

PRENSİP
Ticari glikoz şuruplarının hammaddeden gelen polisakkaritler nedeni ile iyot çözeltisi verdiği kırmızıdan mora kadar değişen rengin gözlemlenmesidir.

ALET EKİPMAN
Hassas laboratuvar terazisi

KİMYASAL
•iyot çözeltisi : 2 g / 100 mL lik 1 g iyot ve 1,4 g potasyum iyodür 50 mL’lik bir ölçü balonuna konur. 30-40 mL suda çözülerek işaret çizgisine kadar seyreltilir.

İŞLEM
Yaklaşık 1 mL bal eşit hacimde su ile iyice karıştırılır. İyot çözeltisinden 4-5 damla ilave edilip şiddetle çalkalanır.

HASAPLAMA
Kırmızıdan menekşeye kadar değişebilen bir rengin gelişmesi balda ticari glikoz ve/veya invert şeker bulunduğunu gösterir. Bu deneyde sözü edilen renk gözlenememişse Fiche Metodu uygulanmalıdır.


Diğer Yöntem :
AMAÇ ve KAPSAM
Balda ticari glikozun olup olmadığını tespit etmek.

PRENSİP
Bala katılan gikoz şuruplarının üretimi sırasında yüksek sıcaklık işlemleri sebebi ile monosakkaritler kısmen parçalanır, bunlar eter ile ekstrakte edilip rezorsin ile oluşturdukları renkli kompleksler gözlemlenir.

ALET EKİPMAN
Hassas laboratuvar terazisi

KİMYASALLAR
Rezorsin çözeltisi 1 g/L lik : Taze süblime edilmiş rezorsinin (C6H4(OH)2-1,3) 1 gramı 100 mL derişik hidroklorik asit (HCl, d= 1,19 g/mL , veya yaklaşık % 37 lik) içinde çözülür. Çözelti iyice karıştırılır ve hava sızdırmayan cam kapaklı bir şişede saklanır. Bu çözelti kullanılmadan önce taze olarak hazırlanmalıdır.
Dietil eter ( su ile doyurulmuş) 50-100 mL eter uygun bir ayırma hunisinde 20-30 mL su ile iyice çalkalanır. 20-30 dakika dinlendirildikten sonra alttaki su tabakası atılır. Elde edilen,suya doymuş eter en çok 1 hafta içinde kullanılmalıdır.

İŞLEM

Yaklaşık 5 g bal bir porselen havana konur. Üzerine 10 mL eter konup havaneli ile bal ve eter iyice ezilir ve karıştırılır. 1-2 dakika beklendikten sonra üstteki eter 100 mL lik bir kuru behere boşaltılır Bu işlem aynı hacimlerde eter kullanılarak 3 defa daha tekrarlanır ve eter fazlası her seferinde aynı beherde biriktirilir. Beherde biriken eterli ekstrakt 30-35 oC ‘lik su banyosunda yaklaşık 5 mL kalıncaya kadar buharlaştırılır. Beherin dibinde kalan eterli çözelti deney tüpüne alınır. Üzerine 2 mL rezorsin çözeltisi eklenip tüp şiddetle çalkalanır.

HESAPLAMA
Rezorsinin eklenme anından itibaren 1 dakikalık süre içinde kiraz kırmızısı bir rengin oluşması bala ticari glikoz ve/veya invert şeker katıldığını gösterir. Sarı veya hafif pembe rengin oluşması hiçbir şekilde hile işareti değildir.

Kaynak : TS 3036 / Nisan 1991



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor