Meyve bahçesi kurarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir - Tarimziraat.com Forum




>> Tarımsal Forum Ana Sayfası >> Bitkisel Ürünler Forum >>

Meyve bahçesi kurarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir



üretici fotoğrafı

Ziraatci A , 12.12.2023

Meyve bahcesi kurulumunda izin alamak gereklimi

Meyve bahçesi kurmak için izin almak gerekiyormu ?


14 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik ile artık meyve bahçesi kurmak için meyve bahçesi kuracağınız arazinin bulunduğu İl yada İlçe Tarım Müdürlüklerinden izin almanız gerekmektedir.

İzin almadan hangi alanlarda meyve bahçesi kurulur ?


Meyve bahçesi kuracağınız alan eğer Ormandan tahsis edilen ağaçlandırma alanı yada 5 dekarın altında bir alan ise herhangi bir izine gerek olmadan meyve bahçesi kurabilirsiniz.

Meyve bahçesi kurmak için nasıl izin alınır ?


Eğer meyve bahçesi kuracağınız alan 5 dekar ve üzerinde ise arazinin eğimi yüzde altının üzerinde olmalıdır. Arazi 5 dekar ve üzerinde ve eğimi yüzde altının altında ise yeni meyve bahçesi kurmanıza izin verilmez. Ancak, İlçe Tarım Müdürlüğü meyve bahçesi kuracağınız alanın işlemeli tarıma uygun olmadğına yada arazinin bulunduğu en küçük yerleşim birimi olan köy veya mahallede, çayır mera hariç toplam tarım alanının yüzde seksenden fazlasının dikili tarım alan olduğunu tespit ederse arazinin büyüklüğüne eğimine bakmadan meyve bahçesi kurmanıza izin verebilir.

İzinsiz meyve bahçesi kurmanın cezası nedir ?


Diyelimki siz 14 Eylül 2023 tarihinden sonra İlçe Tarım Müdürlüğünden izin almadan mevzuata aykırı meyve bahçesi kurdunuz, kurduğunuz meyve bahçeside İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından tespit edildi. O zaman İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yaptığınız işlemin mevzuata uygun olmadığı tarafınıza yazılı olarak bildirilir.Yukarıda belirtilen şartları sağlayarak izin almanız talep edilir.
İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yazılı olarak uyarıldınız ancak uyarı tarihinden itibaren 12 ay içerisinde mevzuata uygun olmadan kurduğunuz meyve bahçesini sökmediniz. O zaman uyarı tarihinden itibaren beş yıl süreyle Tarım Bakanlığı tarafından verilen hiçbir destekleme programından yararlandırılmazsınız.
Yazılı uyarı ve destekten yararlandırmama işlemlerinin tesis edilmesine rağmen üretime devam ederseniz, aykırı faaliyette bulunduğuzun tespit edildiği her yıl için meyve bahçesinden elde edeceğiniz yıllık brüt hasılasının yüzde birinden beşine kadar idari para cezası verilir. İdari para cezasının hesaplanmasına esas brüt hasıla, bir önceki takvim yılında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan üretimin yapıldığı il genelinin ortalama verim değeri ile rayiç fiyat dikkate alınarak hesaplanır.

Meyve bahçesi kuracağınız alanın eğimini nasıl öğrenebilirsiniz ?


Meyve bahçesi kuracağınız alanın eğimini arazinin bulunduğu Tarım il yada ilçe müdürlüğünden öğrenebilirsiniz

Meyve bahçesi kuranlara verilen desteklerden yararlanma şartları nelerdir ?


Meyve bahçesi kuranlara verilen desteklerden yararlanabilmek için meyve bahçesi kuracağınız alanın eğiminin %6 nın üzerinde olması gerekli


 

Yorum Yazın

 



İlgili Konular

>> Tam kapanmada semt pazarları kurulacak mı?

>> 2022 yılı tarımsal yayım ve danışmanlık sınavı 1 Ekim 2022 tarihinde yapılacak

>> İki yıl ekilmemiş boş bırakılmış tarlaları devlet kiraya verecek

>> 2020 yılında desteklenen yem bitkileri nelerdir

>> 2021 yılı kuraklık desteği başvurusu şartları

Kapat ×


Sponsorlu Bağlantılar



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor