Yonca Yetiştiriciliği - Yonca Üretimi



Yonca Tarımı
İklim ve Toprak İstekleri

Çok geniş adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Her yerde yetiştirilse de, en iyi büyüme ve gelişmesini havası kurak ve sıcak olan bol sulu alanlarda gösterir.
En iyi yetiştiği topraklar tınlı, çok kumlu olmayan yeterli derecede kireç ihtiva eden topraklardır. Yonca yetiştirilecek arazilerde taban suyu 2 m civarında olmalıdır. Toprak pH’nın (asitliğin) 6,5 dan aşağı olmaması gerekir. Yonca tuzlu ve asitli toprakları sevmez.

Toprak İşleme ve Tohum Yatağının Hazırlanması

Yonca yetiştiriciliğinde, toprak işleme ve tohum yatağı hazırlamanın çok büyük önemi vardır. Yonca tohumları çok küçük olduğundan ekimin yapılacağı birkaç santimlik toprak yüzeyi iyice ufalanmalı, ancak rutubeti kaçırıl-mamalıdır. Ağır topraklarda ufalanan toprak yüzeyinin kaymak bağlayacağı dikkate alınarak yonca ekilecek tarlaya en fazla 2 ton/dekar yanmış çiftlik gübresi uygulanmalıdır.

Ekimi

Yonca kışları sert geçen yerlerde ilkbahar, ılımlı geçen yerlerde sonbaharda ekilir. Bölgemiz koşullarında en uygun ekim ilkbahardadır. Bölgemizde 25 Nisan – 15 Ağustos tarihleri arasında ekimi yapılabilir. Ekim derinliği 1-2 cm olmalıdır.

Yonca ekiminin mibzer ile sıraya yapılması uygundur. Ot üretimi için mibzer ile ekim yapıldığında 1,5-2,5 kg/da, tohum üretimi için ise 1-1,5 kg/da tohum yeterlidir. Kullanılacak olan tohumluğun sertifikalı olması tercih edilmelidir.
Yonca ot üretimi amacı ile ekiliyorsa sıra aralığı 18-20 cm, tohum üretimi amacı ile ekiliyorsa sıra aralığı 50-60 cm olmalıdır.

Aşılama

Yonca diğer baklagillerde olduğu gibi azotu köklerindeki nodoziteler aracılığı ile havanın serbest azotundan temin eder. Ancak bu bakterilerin faaliyete geçebilmesi için ekilen tarlaya daha önceki yıllarda yonca ekilmiş olması veya toprağın hazır bakteri kültürü ile aşılanması gerekir. Yonca tohumu ekileceği zaman 50 kg tohuma 1 kg Rhizobium bakterisi kullanılmalıdır.

Gübreleme

Yonca ekilecek tarlalarda toprak analizleri yapılarak ekim öncesi eksik elementlerin gübre olarak verilmesi gerekir. Toprak hazırlığı döneminde hayvan gübresi kullanılmışsa ilk yıl azotlu gübre uygulamaya gerek yoktur. Sadece 20-25 kg/da T.S.P. uygulanmalıdır. Hayvan gübresi uygulanmamışsa 25 kg/da DAP gübresi yeterli olmaktadır. Tohum bakteri ile aşılanarak ekim yapılmışsa dekara 15 kg DAP gübresi yeterlidir. Daha sonraki yıllarda ise azotlu gübrelemeye ihtiyaç yoktur. Sadece 20-25 kg/da Triple Süper Fosfat gübresi sonbaharda uygulanmalıdır.

Sulama

Yonca kurağa dayanıklı olmasına rağmen sulandığı zaman verimi büyük oranda artar. Bitkilerde su ihtiyacı pratik olarak yaprakların koyu mavimsi-yeşil renk almasıyla belli olur. Bu yapraklar hafifçe pörsür ve alttakiler sararmaya başlar. Yoncada genellikle sulama sayısı biçim sayısına bağlıdır. Genel olarak yoncayı biçimden bir hafta önce ve bir hafta sonra olmak üzere iki kez sulamak uygundur. Özellikle ilk yıllarda yoncanın daha fazla suya ihtiyacı vardır. Yonca tesisleri salma veya yağmurlama sistemleri ile sulanabilir.

Ancak salma sulamada arazinin iyi tesviye edilmesi gerekir. Yağmurlama sulama ise geniş arazilerde, tesviye yapılmadan başarı ile kullanılabilen ve bitkiler fide halindeyken tercih edilen bir sulama şeklidir. Fide devresinde yağmurlama sisteminiz yoksa, salma sulamada taze fideler yatabilir ve toprak altında kalabilir. Bu nedenle bu dönemdeki salma sulama yavaş yavaş yapılmalıdır.


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (15)



osmaniye de sulak olmayan bırazda kıreçlı olan 50 dönum arazı var.yonca ekmeıyı dusunuyorum.yaz ayları cok sıcak ve kurak gectıgınden dolayı ekım yapılırsa bır sorun olurmu yanı ürün kururmu.bılgılenıdırısenız memnun olurum.tesekkurler

aydın çağlaroğlu , 13.03.2015


15 yildan beri yonca ureticisiyim 200 donum yonca ekili arazim var ama arazilerimin verimleri dustu ne yapmaliyim

veli uysal , 05.03.2015


1 dönüme ne kadar kuru yonca alınır hayvancılık yapmayı düşünüyorum yardım olursanız sevinirim

behçet karaman , 25.02.2015


kasım ayında yonca dikilirmi acaba çanakkaleden yazıyorum

kaan yıldız , 07.11.2014


slm benim 40 dekar yoncam var 2014 de toprak reformunda arazşmin %80ni değişiyor buna ne yapmak lazım bilgi vere bilirmisiniz. tşklr

yusuf güntay , 25.12.2013


İyi günler ben bu yıl yerli yonca tohumunu biçerdöver ile biçtirdim ancak tohumun içinde çok ot samanı var bunları tohumdan ayıklayamadım çok zor durumdayım bana yardımcı olabilirmisiniz?

nafiz karabudak , 31.10.2013


kullanıcı resmi İnşaatlarda kullanılan kum eleklerinden yaptırın kürekle üstüne atarak kısa sürede temizlersiniz.

biçer , 05.08.2016


kullanıcı resmi Güzel fikir

B.T , 08.12.2016


ekimdeki verilen tohum miktarı ve ekim sıra arası pratikte yanlıştır üreticilerin dikkatine.. lütfen bu işin ekonomik boyutunu gözönünde bulundurun ve yazınızı düzeltin sizin yüzünüzden 3 kere ekili tarlayı sürdüler

hakan ede , 06.09.2013

 alt yorum 1 diğer yorumu göster

kullanıcı resmi Gülme komşuna gelir başına Arkadaşlar inanın internette yeterince bikgi varken daha niye zorlanıyorsunuz.TEK SORUN YETERİNCE ANLAMAMAK tır O yüzden alzheimer a yakalanmamak için doğal yöntem iyice araştırın lütfen benim milletimin başarılı olması beni gururlandırır. Kaynak. B.T:))

yonca , 08.12.2016


kullanıcı resmi Prd. Bilgi

B.T , 08.12.2016


kullanıcı resmi Vede lütfen yerliden şaşmayın. Param yansafa içerde kalır ve milletime yarar. İyi bilgi iyi anlama ve tecrübe sahibi olmak istiyorsan İLK önce yaşamalısın sonrası gelir. turhan.b@hotmail.com Beklerim bilgilendirmek manevi değerdir unutmayınnnn.

B.T , 08.12.2016


mayıs ayında yonca ektim. Tarlada çok miktarda boşluklar var. Üzerine tekrar ekim nasıl olur. Boşluklara elle serpme yapsak sulayınca çıkarmı

erhan budak , 30.08.2013


720 dekar tigem tohumlu yonca ektik. Geçen yıl pazarlama sıkıntısı yaşadık. 2. yılımızda düzgün bir şirket ya da büyük bir çiftlikle bağlantı kurmak istiyoruz... Aksaray/ Eskil B.Sekerler Yaylası

Hasan MUTLU , 26.04.2013


kullanıcı resmi Arkadaşlar 60 dönüm arazim var yıllardırboş duruyor çankırı çerkeşte biraz kumlu arazi yanında çay var nasıl değerlendirebilirim

Engin çavdar , 18.04.2019


teşekürler

ali arıkan , 07.07.2012


Önceki yorumları göster >>



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor