Tüberkülozis (Verem) Hastalığı - Tavuk Hastalıkları




Tüberkülozis (Verem) Hastalığı Nedeni :

Tüberkülozis, kanatlıların çeşitli organlarında tüberkerlerin (urların) oluşması ile karakterize olan, bulaşıcı ve kronik Bakteriyel bir hastalıktır. Hastalığa ülkemizde tektük olgular halinde rastlanmaktadır. Hastalığın spesifik etkeni Mycobacterium avium’dur. Etken, gram pozitif, hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz ve asidorezistans bir bakteridir. Besi yerlerinde 20-25 günde üreme gösterir. Hastalık genellikle sindirim sisteminden ve ayrıca, solunum sisteminden bulaşır. Hastalığın inkübasyon süresi oldukça uzundur (aylar). Hayvanlarda zayıflama, tüylerde kabarma, ibik ve sakallarda solgunluk, yüzün küçülmesi, göğüs kaslarında küçülme ve ileri derecede zayıflama sonu ölümler meydana gelir. Otopside, iç organlarda çeşitli büyüklükte nodüllere rastlanır.

Tüberkülozis (Verem) Hastalığı Belirtileri :

Hastalığın teşhisi mikrobiyolojik (etkenin izolasyonu ve identifikasyonu) ve serolojik testlerle (allerjik) yapılır.

Tüberkülozis (Verem) Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Hastalığın sağıtımı yapılamaz. Koruyucu önlemler alınarak ve iyi bir bakım besleme uygulayarak hastalığın önlenmesine çalışılır.


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



ben 3 tavuk öksuruyo ve gözleeri şim ve kapan miştir tek tarafi göz kapakları yapişmiş bu netur hasataliktır ve ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz tşk

KADİR ÖNDER , 21.10.2009




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor