Latincesi
Empoasca decipiem Paoli, Asymmetrasca decedens (Paoli)
Hastalık Tanımı
Ergin sarımsı yeşil veya kahverengi olup, yaklaşık 2-3 mm uzunluğundadır. Kanatları vücut boylarını geçer. Ön kanatlar açık renkte, arka kanatlar şeffaftır. Petek gözler belirgin, antenler kıl gibi ve kısadır. Genel olarak yaprak alt yüzünde bulunurlar. Yaprak pirelerinin yan yan ve ileri giderek hareket edişleri karakteristik özellikleridir. Ergin kanatlı olduğundan uçar, bitkiden bitkiye ve topraktan bitkiye geçebilir. Mecbur kalmadıkça kanatlarını kullanmaz sıçrayarak yer değiştirir. Yumurta, küçük ince elips şekilli beyaz renklidir. Yumurtalar gözle zor fark edilirler. Nimfler erginlere benzer. Daha ufak ve kanatsızdır. Önceleri soluk renkli, daha sonra yeşilimsi bir renk alır. Kışı bitki artıkları arasında yumurta, nimf ve ergin olarak geçirirler. Erginler mayıs-haziran aylarında sebze yapraklarında görülmeye başlar. Dişiler yumurtalarını yaprak sapı veya kalın damarın epidermisi içine bırakırlar. Bir dişi 200-300 yumurta bırakır. Dişi, yumurtalarını tek tek ovipozitörü ile epidermis içine gömer. Özsu emerek beslenirler. Dört gömlek değiştirir. Nimf dönemi iklim şartlarına göre 15-20 gündür. Yılda 3-5 döl verirler.
Yaşayış
Bitki özsuyunu emer. Emgi neticesinde yapraklarda beyazımsı sarımsı, daha ileri devrede kahverengi lekeler meydana gelir. Bitki zayıflar ve büyüme yavaşlar. Emgi sırasında zehirli madde salgılamaları nedeni ile hücrelerin ölmesi sonucunda şekil bozuklukları meydana gelir. Yaprak kenarları dıştan içe doğru kıvrılır. Hatta tamamen kuruyabilir. Bu zararlılar birçok virüs hastalığının da vektörüdürler.
Kültürel Önlemler
Hasattan sonra bitki artıkları imha edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılır.
İlaçlama Zamanı
İlaçlama zamanını saptama amacı ile nisan ayından itibaren tarlaya köşegenler doğrultusunda girilerek 5 adımda bir, bitkinin taze yaprak ve sürgünleri tesadüfi incelenir. Baklagillerde 50, patlıcan, kabakgiller ve lahana gibi büyük yapraklı bitkilerde 40 adet yaprakta ergin ve nimfler sayılır. Yaprak başına düşen zararlı sayısı küçük yapraklı bitkilerde 10, büyük yapraklı bitkilerde 20 adet ise mücadele yapılır.
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Aksaray/Ortaköy Hemen teslim Satılık Kabak Çekirdeği
Dün > Düzce/Gümüşova Haziran Sonu teslim Satılık Salep
Dün > Düzce/Gümüşova Hemen teslim Satılık Orkide
Dün > Adana/Seyhan Hemen teslim Yaban Mersini fidanı alımı
Dün > Denizli/Çameli Hemen teslim Satılık Ceviz
>> Hangi şehirde kimler salyangoz alıyor?
>> Kurbanlık
>> Mısır Dane kaç günde bir sulanır
>> Yaban Mersini ağacı kaç yıl yaşar
Bugün -01:12 Mersin / Silifke Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -17:08 Mersin / Erdemli Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -15:45 Adana / Karataş Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -11:07 Adana / Seyhan Mandalina fiyatları paylaşıldı
09.06.2026-19:54 Şanlıurfa / Harran Buğday fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>
Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor
● Kadir Göktepe Salatalık hasat ediyorum
● Kadir Göktepe Domates hasat ediyorum