Soğan Sürmesi Hastalığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Bu etmenin teliospor dışında spor formu yoktur. Bunlar koyu renkli çok bölmeli gibi görünürler. Aslında, asıl spor üzerinde düzensiz steril hücreler bu görünümü meydana getirirler. Fungusun bu sporları yıllarca canlılıklarını toprakta sürdürürler. En önemli bulaşma kaynağı etmeni taşıyan kıskalardır. Ayrıca toprak, sulama suyu, alet ve makineler da tarladan tarlaya yayılmasına neden olurlar.

Yaşayış

Bu hastalık daha çok kıska soğan yetiştiriciliği yapılan yerlerde görülür. Hastalık yapraklarda derhal göze çarpan çizgiler halinde görülür. Bu çizgiler yaprak, kın ve yumrularda da olabilir. Çizgiler koyu-kahve sürme sporları ile doludur. Lekeler ilk önce bir yapraklı fidelerde görülür. Bunlar bitkinin bütün gelişme süresince gelişmesini sürdürürler. Bazen hastalığa erken yakalanan yapraklarda anormal bükülme, kıvrılma görülür. Bitkiler genellikle cüce kalırlar ve gelişmenin herhangi bir devresinde ölebilirler. Hastalığın yoğun bulaşık olduğu tarlalarda bitkiler tamamen kuruyabilir. Orta Anadolu'nun bazı yerlerinde sınırlı yayıldığı yerler vardır.

Kültürel Önlemler

Hastalığın yoğun zararı görülen tarlalarda 8-10 yıl ekim nöbeti uygulanmalıdır. Bulaşık tarladaki hastalıklı bitki artıkları yakılmalıdır. Hastalıklı arpacık yumruları ayıklanmalı, temiz yumrular ekilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Dazomet ekimden önce, 4-5 misli kum veya elenmiş toprakla karıştırılır. 8-10 cm derinlikte açılan paralel çizgilere serpilir, kapatılır ve sulanır. Formaldehit eriyiği ilaçlanacak yüzeye açılan çizgilere m2'ye, 2 litre ilaçlı su gelecek şekilde uygulanır. Çizgiler kapatıldıktan sonra hafifçe sulama yapılır.Tohum ilaçları tohumlar hafifçe nemlendirildikten sonra kapalı bir kapta iyice karıştırılır ve ekilir. Toprak ilaçlaması, ekimden 18-20 gün önce yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

İlaçlama ekimden önce ve ekim sırasında yapılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor