Yıldız Koşnili




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin 2 - 3 mm çapında, oval kubbemsi, hafif kirli beyaz renkte ve bir balmumu tabakası altında bulunan bir zararlıdır. Larva döneminde belirgin olan bölme ve beyaz çıkıntıları vardır. Ergin olduktan sonra çıkıntılar kısalır, bölmeler karışır. Ergin dönemine geçişte orta bölge büyür, yan bölgeler yana doğru küçülür. C.floridensis 'in diğer yıldız koşnillerinden ayırt edici özelliği; üçüncü dönemde 1 önde 3 yanlarda, 1 ortada olmak üzere 8 bölümden oluşmuştur. Ceroplastes rusci 'de larva ve ergin döneminde 3 er yanlarda l ön ve l arkada olmak üzere 9 derin oluklarla ayrılmış bölmeden oluşmuştur. Ceroplastes sinensis 'de ise ergin döneminde 2 şer yanlarda, ön ve arkada 1 ortada 7 bölgeden oluşmuştur. Birinci dönem larvaların çıkıntıları uzun olduğundan yıldız gibi gözükür. İkişer çift yanlarda 4 arkada, 3 ortada ve bir hörgüç gibi ortada kalmak üzere 16 mumsu çıkıntısı vardır. Ergin dişinin altında bulunan yumurtalar ilk konduklarında açık sarı veya krem renginde, oldukça saydam görünüşlü olup yüzeyleri pürüzsüz, çok parlaktır. Olgunluk zamanına doğru ilerledikçe bu renk sarı olur. İçinde larvanın kırmızı gözü gözükür. Yumurtaları uzunca ovaldir. Döllemsiz (Parthenogonesis) olarak çoğalır. Akdeniz Bölgesinde haziran ortası temmuz başlan ve eylül sonu - ekim sonunda olmak üzere senede iki döl verir. Yumurtadan çıkan larvalar birkaç saat dolaşıktan sonra yaprak, filiz ve dalcıklarda uygun bulduğu yerde yerleşir. Hortumunu bitki dokusuna sokup emmeye başlar. Üzerinde mumsu çıkıntıları oluşturur. I. II. III. dönem larva ve ergin dönemlerini yaşar erkeği yoktur. Yumurtalı dönem hariç bazen yer değiştirebilir. Genellikle ilkbaharda, kışlayan fertlerin taze sürgün ve yapraklara geçtiği görülür. Ortalama olarak yaz aylarındaki l. döl 3 - 4, sonbahardaki 2. döl 8-9 ay süre devam eder. Ergin dişi ortalama 795 (417 - 1243) yumurta bırakır.

Yaşayış

Bitki özsuyunu emerek ağaçların zayıf kalmasına ve mahsûlden düşmesine hatta meyvenin kalitesinin düşük olmasına neden olur. İkinci zararı ise, çıkardıkları tatlı maddenin fumajinlenmesi ile is tabakası oluşur. Bu is tabakası solunum ve özümlemeye etki eder. Meyvelerin değeri isten dolayı düşer. Doğu Akdeniz Samandağı - Silifke arası en yaygın yeridir. Batı Akdeniz'de ender rastlanır.

Kültürel Önlemler

Bahçe bakımı normal ve zamanında yapılmalı ve taçlar arasında 1 -1.5 m lik aranın bulunması gerekir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı

Ortalama yaprak başına 1' den fazla zararlı varsa ilaçlama yapılır. ilaçlama kış aylarında, açık geçen zamanlarda, kaplama kış ilaçlaması şeklinde yapılırsa koşnil, örümcek, pas böcüsü ile de mücadele yapılmış olur. Yaz aylarında ise; haziran ortalarından itibaren dal ve yapraklardaki erginlerin altındaki yumurtaların boşalıp boşalmadığına bakılır. Değişik yerlerdeki kontrollerde % 100'ü boşalmışsa derhal bir ilaçlama yapılır. Eğer mayıs ayı başlarına kadar olan zamanda kırmızı kabuklu bit bir ilaçlama yapılmışsa, 25 gün sonraki ilaçlama yıldız koşnili zamanına denk geldiği den başka ilaçlama gerekmez. Eğer mayıs ortalarından haziran başlarına kadar kırmızı kabuklu bit için bir ilaçlama yapılmamışsa haziran sonuna kadar; ceroplastes için yapılan 1. İlaçlamadan gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılabilir. İkinci döl zamanı olan eylül ortalarından itibaren kontrol yapılır her yaprağılalama bir canlı ergin düşüyor ve % 100'ünde yumurta açılıp yaprak damarlarında kiküçük beyaz yıldızcıklar dizilmişse marta kadar olan 6-7 aylık dönemde kış ilaçla yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor