Kır tırtılı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin dişiler sarımtırak beyaz renkte olup, kanatlan üzerinde açık kahve renkli lekeler bulunur. Erkekler açık kahverengi görünüştedirler. Dişi kelebeklerin kanat açıklığı 5 cm, erkeklerin kanat açıklığı ise 3,5 cm'dir. Yumurta kümelerinin üzeri, sarımtırak kızıl tüylerle örtülüdür. Koyu kahverengi görünüşlü ve üzerleri tüylerle kaplı olan larvaların ilk 5 halkasında mavi, diğer 6 halkasında da kırmızı renkli birer çift yuvarlak leke vardır. Olgun larvaların boyu 4-6 cm' dir. Kışı yumurta halinde geçirirler. Mayısta yumurtalardan larva çıkışı başlar. Gündüzleri, toplu halde ve hareketsiz olan larvalar akşam üzerleri faaliyete geçerler. Kısa sürede gelişip 4-6 cm boy alırlar. Temmuz başlarında ağaç gövdesi çatlaklarında seyrek bir koza içinde pupa olurlar. Pupa süresi 15-20 gündür. Temmuz sonlarında erginler çıkar. Dişi kelebekler uçmaz ve beslenemezler. Çıkıştan kısa bir süre sonra, yumurtalarını kümeler halinde ağaç gövdesi taş v.s. üzerine yapışık olarak bırakıp üzerini tüylerle kapatırlar. Ortalama 3 x 3,5 cm boyutlu olan kümelerde 400 dolayında yumurta bulunur.

Yaşayış

Çok obur olan larvalar bitki yapraklarını yemek suretiyle zarar yaparlar. Çoğu kez ağaçlan yapraksız bıraktıkları görülür. Fındık meyveleri henüz yumuşak kabuklu iken bunları da kemirerek zararlı olabilirler. Kır tırtılı 5-6 yılda bir bazı lokal fındık bahçelerinde salgın yaptığı için fındık zararlıları arasında önemli bir zararlı olarak kabul edilmemektedir. Fındık üretilen her yerde yaygındır.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

Mücadelede toz ilaçlar kullanılıyorsa sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir, Sulu ilaçlar çok sıcak ve güneşli öğle saatleri dışında atılabilir. Atomizörle dekara 50 M su atılacak şekilde ayarlanmalı ve ilaçlamalar bir hafta içinde bitirilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Doğal düşmanlarının fazla olması nedeni ile gerekmedikçe kimyasal mücadeleden kaçınılmalıdır. İlaçlama, inficardan hemen sonra yani mayıs ayı içinde yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor