Fındıkta Virgül Kabuklu Biti




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin dişinin kabuğu virgül yada midye biçiminde, koyu kahve renkli 2.5-3.0 mm. uzunluktadır. Portakal sarısı larva kabuklarının bulunduğu ön kısım dar, arka kısım ise daha geniştir. Erkek pupa kabuğu daha küçük, dar ve uzuncadır. Yumurtalar oval ve beyaz renklidirler. Yumurtanın açılmasıyla çıkan hareketli larva açık sarı renklidir. Kışı yumurta döneminde ergin dişinin kabuğu altında geçirir. Yumurtalar mayıs haslarında açılırlar. Çıkan larvalar dal ve yapraklara dağılırlar. Dal üzerindekiler 1-2 gün içerisinde yerleşerek hortumlarını bitki dokusuna sokup beslenmeye başlarlar. Kısa bir süre içerisinde anten, bacak ve gömleklerini atarak bir kabuk oluştururlar. İki larva dönemi geçirdikten sonra temmuz'da ergin dişiler görülmeye başlar. Bunlar kanatlı ergin erkeklerle çiftleşerek yumurtlarlar. Yumurtalar üstten dişi kabuğu, alttan beyaz ve saydam bir zarla korunurlar. Dişi yumurtlaması ilerledikçe kabuğun uç kısmına doğru çekilir ve yumurtlamanın sonunda ölür. Bir dişi ortalama 66 yumurta bırakır. Bu zararlı Karadeniz Bölgesinde yılda bir döl verir.

Yaşayış

Zararlı yapraklarda larva, gövde ve dallarda ise hem larva ve hem de ergin olarak bulunur. Bunlar bitki özsuyunu emerek beslendiklerinden bitkinin zayıflamasına ve yoğun bulaşmalar dalda kurumalara neden olurlar. Daha çok yüksek fındık bahçelerinde önemli yoğunluk gösteren bu zararlıya Giresun Merkez, Bulancak, Keşap, Espiye ve Dereli ile Ordu Merkez, Perşembe, Fatsa, Ulubey, Aybastı, Kumru ve Gölköy ilçelerinde rastlanmaktadır.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

İlaçlamadan bir ay sonra 5.2.1. bölümünde anlatıldığı gibi örnekleme ve sayım yapılır. Her dal örneğinde ortalama canlı birey sayısı 5'in altında olmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Bulaşık olduğu bilinen bahçede önce genel bir inceleme yapılarak zararlının dağılışı ve yoğunluğu üzerine gözlemde bulunulmalıdır. Eğer bulaşık ocak sayısı 10'un üzerinde ise bunlardan rasgele 10 ocak ve her bir ocaktan yine bulaşık birer dal belirlenir. Her dalın en yoğun kısmından 10 cm'lik bir örnek alınarak bunlar üzerinde canlı yumurta bulunduran kabuklu bit sayısı saptanır. Sonuçta her bir dal örneğinde ortalama 5 canlı yumurta bulunduran birey varsa o bahçede ilaçlamaya karar verilir. İlaçlama bulaş-maninin dağılışına göre ya bahçenin tümünde, yada belirli kısmında uygulanabilir. Zararlının kışlayan yumurtalarına karşı şubat - mart aylarında ve tomurcuklar patlamadan önce başarılı bir kış Mücadelesi uygulanabilir. Öte yandan yumurtadan çıkan larvalara karşı mayıs ayında ve çıkışın % 70 - 80'i bulduğu dönemde yapılabilecek yaz ilaçlaması zorunluluk olmadıkça öğütlenmemelidir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor