Armut Kaplanı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Erginleri 3-4 mm uzunlukta, 2 mm genişlikte olup vücudu yassı ve geniş, çok süslü bir böcektir. Üstten bakıldığında saydam olan ön kanatları arı peteği gibi desenlidir. Uçları ve orta kısmı duman renginde gölgelidir. Göğüs ve karın kahverengi-siyah, bacakları koyu sarı renklidir. Petek gözleri iyi gelişmiştir. Pronotum yüksekçe ve öne doğru uzanmış başı örter durumdadır. Yumurtaları parlak siyah renkli ve 2 mm uzunluktadır. Nimfler erginden farklı görünüşte, renkleri siyah ve karnın iki yanında 12 adet çıkıntı bulunmaktadır.

Yaşayış

Zararlı yaprakların özsuyunu emerek, yapraktaki klorofili yok eder, sarımsı beyaz lekelerin meydana gelmesine neden olurlar. Yaprağın alt yüzünde küçük damlacıklar halinde biriken pislikleri ve salgıladıklaları tatlımsı maddeler yaprağın solunum yapmasını engeller ve yapraklarda yanıkların meydana gelmesine sebep olur. Yoğunluğun yüksek olduğu durumlarda ağaçlar iyi gelişemez, sürgünler tam olgunlaşamaz, meyveler küçük ve kalitesiz olur.

Kültürel Önlemler

Armut Kaplanı'nın doğal düşmanları saptanmamıştır

Kimyasal Mücadele

Zararlı yaprakların alt yüzünde yaşadığı için ilaçlama sırasında, yaprakların alt yüzlerinin iyice ilaçlanmasına dikkat etmelidir.

İlaçlama Zamanı

Zararlının yoğunluğunu saptamak için nisan ayından itibaren bahçenin çeşitli yerlerinde bulunan 10 ağaçta sayım yapılır. Ağacın 4 yönünden bir dal ve her daldan 3'er yaprak toplanır. Yapılan sayımda yaprak başına ortalama 0.5-1 adet ergin düşerse mücadeleye karar verilir. İkinci ilaçlamaya karar vermek için ise haziran ayında yukarıdaki yolla ergin ve nimf sayılır. Bir yaprağa 2-4 adet ergin ve nimf düşerse ikinci ilaçlama yapmak zorunludur. İlk ilaçlama nisan ayında erginlerin kışlaklarından çıkıp yapraklara geçtiği, fakat henüz yumurta bırakmadığı dönemde yapılır. İkinci ilaçlama yumurtaların çoğunlukla açıldığı yani birinci döl nimflerinin yoğun olduğu zamanda, haziran ayında, gerekirse üçüncü ilaçlama temmuz ayı sonu veya ağustos ayının ilk haftasında yapılır. Ancak Elma ağkurdu ve Elma iç kurdu mücadeleleri yapılıyorsa, ayrıca armut kaplanına karşı ilaçlama gerekmeyebilir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



Armut Kaplanı hastalığında kullanılacak ilaçlar içinde Afidreks(Dimethoad) göstermemişiniz.Bu ilacı kullanmamız yararlı olurmu? teşekkür ederim,Saygılarımla

Mahmut Çatalkaya , 14.10.2012




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor