Yeni Dünya Karalekesi Hastalığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Fungus yaşam çemberini yıl boyunca ağaç üzerinde mumya meyvelerde, sürgünlerde, yapraklarda tamamlar. Genellikle mumya meyvelerde konidiler, sürgünlerde misel ve konidiler ve yapraklarda konidi ve miseller şeklinde bulunur. Sonbahar ve ilkbaharda yağışlı geçen günlerde enfeksiyonlar gerçekleşir. Genç yapraklar ve meyveler enfeksiyona daha duyarlıdır. Çiçek taç yapraklarının dökülmesinden hasada kadar geçen dönemde meyve enfeksiyonları olur.

Yaşayış

Yapraklarda enfeksiyondan 20-40 gün sonra farklı büyüklükte muntazam olmayan , önceleri sarı daha sonra kırmızımsı kahverengi lekeler görülür. Sürgünlerdeki benzer lekelerde her zaman konidiumlar bulunur, enfekteli sürgünler normal gelişemezler, yaprak dökümü erken olur ve zamanla ağaç yapraksız kalır. Meyvelerde ise yuvarlak veya şekilsiz, öne eleri açık yeşil, zamanla siyahlaşan lekeler oluşur. Leke çevresinde meyve kütikülasının yırtılmasından dolayı 0.5 mm kalınlığında beyaz renkli bir bant oluşur. Daha sonra lekeli dokuda koyu kahverengine dönüşür ve doku gelişimi durur. Çok şiddetli ve erken enfeksiyonlarda meyveler çatlar, meyveler ağaçta asılı kalır ve zamanla kararır. Hastalıklı meyvelerin pazar değeri yoktur. Mücadele yapılmazsa ağaçlar verimden düşer ve çıplaklaşır. Yurdumuzda yenidünya yetiştirilen tüm bölgelerde yaygındır

Kültürel Önlemler

Ağaç üzerindeki hastalıklı sürgünler, meyveler ve yapraklar toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yenidünya ağaçlarında çiçeklenme döneminin 1-1.5 ay olması nedeniyle ilaçlama zamanları önem kazanmaktadır. Bahçede homojen bir çiçeklenme için bahçelerin aşılı ve aynı çeşit fidanlarla tesis edilmesi, güneşten azami yararlanma, iyi havalanma, yaprak ve meyvelerin ıslak kalma sürelerinin azaltılması amacıyla ağaçlar arasının 8 m'den az olmaması gereklidir.

Kimyasal Mücadele

Ağaçların tüm aksamı ilaçla kaplanacak şekilde ilaçlamalar yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

1. İlaçlama: Sonbaharda çiçek tomurcukları kabarmadan önce. 2. İlaçlama: Çiçek tomurcuklan açılmadan önce. 3. İlaçlama: Çiçek taç yapraklarının dökülmesinden sonra, 4. ve diğer ilaçlamalar: 3. ilaçlamadan hasada 20 gün kalıncaya kadar kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



Bahçemde yenidünya(malta eriği)ağacım var evvela yaprakları buruşup karardı sonra aynı şey meyve lere sıçradı biraz budayıp seyrelttim ama çok faydası olmadı ben şimdi bu ağacın bütün hasta dallarını budamak ve ağacı temizlemek istiyorum faydalı olur mu?üstündeki meyvelerin yenir tarafı yok ne tavsiye edersiniz aydınlatırsanız memnun olurum saygılar.

HÜSEYİN TANJU ERGİN , 16.06.2011




tarimziraaat.com © 2008