Süt tozunda Asitlik Testi - Gıda Analizleri



AMAÇ ve KAPSAM
Süt tozundaki titre edilebilir asitliği belirlemek.

PRENSİP
Süttozu numunesinden 5 g yağsız kuru madde ihtiva eden miktarda tartılır ve su ilavesiyle süt haline getirilir. 0.1 N NaOH çözeltisi ile titre edilir.Titrasyonda indikatör olarak fenol ftalein çözeltisi ve referans renk çözeltisi olarak kobalt-II-sülfat çözeltisi kullanır. Titrasyonda mL olarak sarf edilen miktarın 2 ile çarpılması yağsız kuru maddesi 10 g olan süt tozu numunesi için sarf edilecek 0,1 N NaOH çözeltisinin mL miktarını verir.

ALET EKİPMAN
•Genel laboratuvar cihaz ve malzemeleri
•Erlen 100 mL veya 150 mL’lik, boyun kısmı ve cam kapağı tıraşlı olan.
•Analitik terazi , 0.1mg hassasiyetle

KİMYASALLAR
•Fenol ftalein indikatör çözeltisi %1 (m/v) lik (%95’lik v/v’lik nötr alkolde)
•0,1 N NaOH çözeltisi , ayarlı
•Referans Renk Çözeltisi ( Kobalt-2-Sülfat Heptahidrat Çözeltisi ) : 3 g kobalt-2 sülfat hepta hidrat (CoSO4. 7H2O) ± 0,01g hassasiyetle tartılır, 100 mL’lik ölçülü balonda bir miktar damıtık su ile çözülür ve çizgisine tamamlanır.


İŞLEM
Deney Numunesinin Hazırlanması

Deney numunesi olarak 5 g yağsız kuru maddeye karşılık gelen miktarda analiz numunesi tartılır. Bu miktar, analiz numunesinin rutubet ve yağ miktarına göre değişir. Bu bakımdan, iki ayrı erlen içine analiz numunesinden 500/a ± 0,01 g’lık kısım tartılır. Burada a, numunenin , kütlece yüzde olarak yağsız kuru madde miktarıdır ve aşağıdaki eşitlik yardımıyla hesaplanır.
a = 100 - ( G + H )
Burada
a = Numunenin yağsız kuru madde miktarıdır,kütlece yüzde olarak,
G = Numunenin yağ miktarı,kütlece % olarak,
H = Numunenin rutubet miktarı,kütlece % olarak

Tayin

Erlenler içine tartılmış olan deney numuneleri üzerine,yaklaşık 20?C’deki 50 mL, damıtık su ilave edilir ve kuvvetlice çalkalanır. Yaklaşık 20 dakika kendi halinde bekletilir.
Erlenlerden birine, renk standardı elde etmek için 2 mL referans renk çözeltisinden ilave edilir ve erlen hafifçe döndürülerek karıştırılır. Benzer ürünlerde bir seri analiz yapılacaksa, bu renk standardı hepsi için kullanılabilir. Fakat, iki saat sonunda bu çözelti kullanılmamalıdır.
İkinci erlen içine 2 mL fenolftalein indikatör çözeltisi ilave edilir. Ve erlen hafifçe döndürülerek karıştırılır sonra, erlen devamlı döndürülerek karıştırılırken büretteki ayarlı NaOH çözeltisi ile birinci erlenin rengine eşit soluk pembe renk görülünceye kadar yaklaşık 5 saniye titre edilir.Titrasyon 45 saniye içinde tamamlanmalıdır.
Sarf edilen NaOH hacmi mL olarak, 0,05 mL hassasiyette okunarak kaydedilir.

HESAPLAMALAR

Titre edilebilir asitlik , 100 g yağsız kuru maddeyi nötrleştirmek için gerekli 1 N NaOH’in mL cinsinden hacmi olarak aşağıdaki formülden hesaplanır:

A = 2 x V
A: 10 g yağsız kuru maddeye karşılık gelen miktarda numune için sarf edilen 0,1 N NaOH çözeltisinin mL miktarıdır.
V: Titrasyondaki 0,1 N NaOH çözeltisi sarfiyatı, mL
Sonuç,bulunan değerlerin aritmetik ortalaması alınarak virgülden sonra en yakın bir ondalıklı değere tamamlanarak verilir.

Kaynak : TS 4680 / Ocak 1986



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



merhabalar,sizden toz laktozda asitlik tayini ile yardım rica edebilirmiyim.kaç gr laktoz kaç ml su ile karıştırılıp ph metre ile asitliğine bakılacak yardımlarınız için teşekkürler

Bilgin Bozkurt , 12.10.2009




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor