Bitkisel Sıvı Yağlarda Araşidik Ve Daha Yüksek Yağ Asitleri Tayini - Gıda Analizleri



AMAÇ ve KAPSAM
Yağlarda yüksek karbonlu yağ asitlerinin tespit edilmesidir.Yer fıstığı yağı veya yer fıstığı yağının diğer sıvı yağlar ile karışımına uygulanır.

PRENSİP
Yağ numunesi , sabunlaştırıldıktan sonra , sabunlaşmayan kısımdaki yüksek yağ asitlerinin % 70 lik ve % 90 lık etanolle çözülerek kristallendirilmesi ve kristallerin tartılmasıdır.

ALET EKİPMAN
•Genel laboratuvar cihaz ve malzemeleri
•Platin tel
•Kılcal boru , bir ucu kapalı
•Ergime noktası tayin düzeneği
•Termometre , 0,1 oC taksimatlı 50 – 80 oC arası okuma yapabilen
•Etüv , 100 oC ye ayarlanabilen

KİMYASALLAR
•1,5 N etanollü KOH
•%33 lük Asetik Asit
•% 70 (v/v) lik etanol , d= 0,890
•% 90 (v/v) lık etanol , d= 0,832 – 0,835
•Dietil eter

İŞLEM
250 mL lik tıraşlı bir erlene 5 g numune alınır 1,5 N alkollü KOH çözeltisi eklenerek geri soğutucu altında 10 dakika kaynatılır. Sıcak çözeltiye 7,5 mL % 33 lük asetik asit ve içinde 1 mL derişik HCl bulunan % 70 lik etil alkolden 100 mL eklenir. Bu karışımın 1 saat 12 – 14 oC de tutulması sonuncunda bir çökeltinin oluşmaması yer fıstığı yağının olmadığını gösterir.

Çökelti oluşursa , çözelti süzülür ve çökelti , hidroklorik asitli % 70 lik etil alkol ile 17 – 19 oC de yıkanır. Çökelti , ara sıra halka halinde bükülmüş bir platin tel yardımı ile kırılır. Yıkama işlemine , yıkama çözeltisi su ile bulanıklık vermeyinceye kadar ( veya çok az bulanıklık verinceye kadar ) devam edilir. Kristalleştirmede ve yıkamada kullanılan % 70 lik etanolün toplam hacmi kaydedilir. Çökelti mümkün olduğunca az ( 25 – 70 mL ) % 90 lık etil alkolde çözülür ve 15 oC ye soğutularak 3 saat bekletilir. Çökelti meydana gelmemesi yer fıstığı yağının bulunmadığını gösterir.

Çökelti oluşursa , çözelti süzülür. 15 oC da kristalleştirmede kullanılanın yarısı kadar % 90 lık etil alkol ile yıkanır. 50 mL % 70 lik etanolle yıkamaya devam edilir. Yıkanmış kristaller ılık dietil eterde çözülür. 105 oC de kurutulmuş ve desikatörde soğutularak darası alınmış bir balona süzülür. Çökelti eterle yıkanarak yıkama suları da balona aktarılır. Balondaki eter uçurulur ve 100 oC de kurutularak tartılır.

Balon içindeki kristallerin ergime noktası kapalı bir kılcal boru kullanılarak tayin edilir. Ergime noktası 71 oC den aşağıda ise % 90 lık etanol kullanılarak yeniden kristallendirilir. Yukarıdaki gibi darası alınmış bir başka balona alınır. Kurutulur , tartılır ve yeniden erime noktası tayini yapılır. Erime noktası 71 oC den aşağıda ise numunede yer fıstığı yok demektir. Erime noktası 71 oC veya daha üzerinde ise kristallerin miktarında % 90 ve % 70 lik etanolde çözünen kısımlar için çizelge 1 ve 2 de gösterilen düzeltmeler yapılır.

HESAPLAMALAR
Araşidik ve daha yüksek yağ asitleri miktarı kütlece yüzde olarak aşağıdaki formülle hesaplanır.

% Araşidik ve daha yüksek yağ asitleri , kütlece = [m1 + ( V1 x K1 / 70 ) + (V2 x K2 / 100 )]/ m x 100

Numunede yer fıstığı yağı miktarının belirtilmesi gereken hallerde araşidik ve daha yüksek yağ asitleri miktarı çizelgede verilen K3 katsayısı ile çarpılmalıdır.

% 90 lık etanolde çözünen kristaller için yapılacak düzeltme

Kaynak : TS 894 / Nisan 1975



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor