Bulaşıcı Sığır Rhinotracheitisi (Ibr) Hastalığı - Sığır Hastalıkları




Bulaşıcı Sığır Rhinotracheitisi (Ibr) Hastalığı Nedeni :

Hastalığın etkeni Herpes virustur. Bu virusun alt tipleri bulunmaktadır. Hastalığın asıl formu 6 aylıktan büyüklerde görülür. Her mevsimde ortaya çıkar ve hayvan hareketlerinin yoğun olduğu dönemlerde daha fazla gözlenir. Virus akıntı ve salgılarla çevreye yayılır. Bulaşma başlıca solunum ve genital yolla olur. Virus dondurulmuş boğa spermasında bir yıl kadar canlı kaldığı için sperma yolu ile de bulaşır. Hastalık oranı %10-40 dolayında olup, ölüm oranı düşüktür. Ancak süt sığırcılığında yavru atma ve buzağı ölümlerine yol açması, besi sığırlarında da şiddetli akciğer hastalıklarına ve verim düşüklüğüne neden olmasından dolayı sığırcılıkta son derece önemli bir hastalıktır.

Bulaşıcı Sığır Rhinotracheitisi (Ibr) Hastalığı Belirtileri :

IBR erişkinlerde solunum, yavru atma, buzağılarda encephalitis ve septisemi formları ile seyreder. Solunum formu: Ani başlayan yüksek ateş ve iştahsızlık, göz çevresi ve burunda kızarıklık, gözyaşı ve burun akıntısı, öksürük görülür. Olaylar akciğer hastalıklarına dönüşebilir. Yavru atma formu: Solunum formu veya canlı IBR aşılarından 3 ay sonra gebeliğin 5-8. aylarında yavru atma meydana gelir. Encephalitis (beyin iltihabı) ve septisemi formları daha az görülür.

Bulaşıcı Sığır Rhinotracheitisi (Ibr) Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Doğal ve suni tohumlamada kullanılan boğalar bu hastalık yönünden negatif olmalıdırlar. Hastalığı önlemede diğer önemli bir yol aşı uygulatmaktır.


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



pekı bu hastalıgın tedavsıı nedır neden bır acıklama yapılmamıs tedavısı mumkun degılmı

mehmet can , 13.12.2015




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor