Demirin Topraktaki İşlevi Nedir?




Demirin Topraktaki İşlevi Nedir?

Bitki ve hayvanlar için çok önemli bir besin maddesidir. Bitkilerde yapraklarda yeşil rengi meydana getiren klorofil' in teşekküllünde rol oynar.

Demir direk fotosenteze katılan, olmazsa olmaz temel iz elementtir. Demir, kurak ve yarı kurak bölgelerde oluşan kireçli topraklarda yetiştirilen bitkilerde eksikliği en çok görülen mikro besin elementidir. Demir bitkide hareketli element olmadığından noksanlığın hafif olduğu durumlarda en son çıkan genç yapraklar sarımsı yeşil olur. Noksanlık arttıkça damarlar arasındaki renk tamamen sarıya döner. Demir noksanlığının tipik özelliği ise klorozlu yaprakların kolay kolay ölmemesidir. Meyve ağaçlarında ise kloroz bazı dallarda görülürken bazı dallarda görülmeyebilir.

Bütün topraklarda fazla miktarda demir vardır. 0 cm derinlikteki bir dönüm saha toprağında 5 ton kadar total demir vardır. Topraklarda bu kadar demir olmasına rağmen bunun büyük bir kısmı bitkinin yararlanamayacağı formlarda olduğundan bazı hallerde bitkiler demir noksanlığı belirtileri gösterirler. Genellikle genç yapraklarda sararma şeklinde görüldüğü için bu belirtilere “Kloroz” denilmektedir. Özellikle fazla kireçli topraklarda daha çok görülür. Çünkü kireç , bitkiye yarayışlı durumda bulunan az miktardaki demiri de toprakla bağlar ve yarasız duruma sokar.

Demir noksanlığı ile meydana gelen klorozun giderilmesi mümkündür. Karaboya veya demirsülfat denilen kimyasal maddeler bu iş için kullanılır. Bu maddeleri kireçli toprağa vermek büyük yarar sağlamaz. Kireç bunları da bağlar ve bitki toprakta bağlanmış olan bu demiri alamaz. Ağaç dalları altında açılacak 20-25 cm derinlik ve aynı genişlikte daire şeklindeki hendeğe yanmış çiftlik gübresi ve hemen gübrenin üzerine de Karaboya (1-2 kg) veya demirsülfat dökülür ve toprakla kapatılırsa bitki bu demirden zamanla faydalanabilir.

Kloroz gidermenin diğer bir yolu demirli bileşikleri suda eritip yapraklara püskürtmektir. Bu işlem ile elde edilen yarar kısa süreli olduğu için aynı işlem 20- 25 gün aralıklarla birkaç defa tekrarlanmalıdır.

Son zamanlarda piyasada satılmakta olan demir kleyt adındaki maddeler hem toprağa verildiğinde hem de yapraklara püskürtüldüğünde yararlı olmaktadır.


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



Taş karaboya

İsmet Alim , 30.03.2019




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor