Bodur elma yetiştiriciliğine rağbet artıyor



Bodur elma yetiştiriciliğine rağbet artıyor
Tarih: 2010-09-22 16:24:16

Alternatif ürün kapsamında, (Balıkesir) Aslıhantepecik Köy Tarım Merkezi Bölgesinde; Halalca, Atköy, Ovaköy, Aslıhantepecik, Yenice, Köseler ve Orhanlı köylerinde 1 yaş ile 6 yaşları arasında değişen M 9 (Tam bodur) anaçlı ve M 106 (Yarı bodur) anaçlı elma bahçeleri tesislerinin sayıları artıyor.

Erkenci çeşit olarak çoğunlukta Gala grubu ve yeni yeni Summer Red ila Williams Prite çeşitleri, geçiçi çeşit olarak Granny Smith, Fuji, Starking, Red Chief, Golden çeşitlerinin dikildiği bölgede, 2010 üretim yılının bol yağışlı ve nemli geçmesinden dolayı elmada karaleke ve yaprak biti popülasyonu yoğun görülmesine rağmen kontrollü bir mücadele ile meyve kalitesinde ve verimde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Bölgede erkenci çeşitlerin Temmuz sonu ile Ağustos'un ikinci yarısı hasat olgunluğuna geldiğini belirten Tarım Danışmanı Cemal GÜNAYDIN, erkenci çeşitlerin hasadının tamamlandığı belirterek “Bölgemiz şartlarında yaptığımız demonstrasyon çalışmaları sonucunda 3 yaşında M 9 anaçlı elma bahçesinden 1500 kg/dekar elma, 5 yaşındaki M 9 anaçlı elma bahçesinden de 3500 kg/dekar elma hasadı yapılmıştır. M 106 Yarı bodur anaçlı 4 yaşındaki elma bahçesinden de 500 kg/dekar elma hasadı yapılabilmektedir” dedi.

Uygun üretim koşullarında tam bodur elma bahçesi 10 yıllık üretim toplamı 35-40 ton, yarı bodur elma bahçesi de 25 ton elma hasadı yapmaya elverişli olduğunu belirten Cemal GÜNAYDIN; “ Üreticilerimiz 2010 yılı ürettiği erkenci çeşit elmaları ortalama 70 kr/kg fiyatı ile toptan, bazıları da 1-1,25 TL/Kg fiyat ile pazarda kendi ürünlerini pazarlamaktadır” diyerek, erkenci çeşit elmaların depolama ömürleri kısa olduğu için bir an önce tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

AÇIKTA SIRIK DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ DENEMESİ

TARGEL kapsamında görev yapmakta olan Ziraat Mühendisi Mehmet EMİROĞLU' nun Kocaavşar beldesinde 750 m2 alanda yaptığı damlama sulama sistemli sırık domates tesisi bölge üreticileri tarafından ilgiyle karşılandı.

Kocaavşar beldesi genelinde uzun yıllardan beri salma sulama sistemi kullanılarak sanayi domatesi ve sanayi biberi üretimi yapılıyor. Bu durumun bölgedeki arazilerde biber ve domatese has hastalık ve zararlıların yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Mehmet EMİROĞLU, sırık domates üretim tesis çalışmalarını damlama sulama yöntemi kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Kaynak : TKB

Bu haber 8456 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor