Aşılı domates fidesi ile verimde 2 kat artış



Aşılı domates fidesi ile verimde 2 kat artış
Tarih: 2010-09-18 15:50:42

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Çanakkale'de ''Domates Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımı'' yöntemiyle, verimde yüzde 100'e yakın bir artış sağladıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Kenan Kaynaş, yaptığı açıklamada, yüksek lisans öğrencisi Özge Çubuklu ile ''Domates Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımı'' yöntemini uyguladıkları projede, hastalıklara karşı dayanıklılığı artırarak bitkilerin erken ölmesini önlediklerini söyledi.

Bu yöntemle, daha uzun süreli meyveli bir dönemi sağlayıp verimde yüzde 100'e yakın bir artış sağladıklarını dile getiren Kaynaş, Çanakkale'nin, iller bazında Türkiye'de en çok domates üreten il olduğunu belirterek, ''Yılda yaklaşık 300 ile 400 bin ton arasında domates üretilmektedir. Ancak üretimler sırasında çok ciddi sorunlar yaşamaktayız. Özellikle üreticilerin her yıl aynı tarlada domates yetiştiriciliği yapması nedeniyle verimde, kalitede ve hastalıklarda önemli artışlar oldu'' dedi.

Çalışmanın, üreticilerin karşılaştıkları sorunları çözmeye yönelik olduğuna işaret eden Kaynaş, şöyle konuştu:

''Sorunu çözmek için, üretim aşılı fide kullandık. Fidelerimiz Antalya'daki bir firma tarafından hazırlandı. Biz de dikimini yaptık. Amacımız hastalıklara karşı dayanıklılığı artırmak ve bitkilerin erken ölmesini önlemekti. Daha uzun bir meyveli dönem geçirilmesini amaçladık. Çalışma ilk yılında çok başarılı oldu. Çanakkale koşullarında aralık ayına kadar açıkta yetiştiricilikte domates topladık. Verimde de yüzde 100'e yakın bir artış sağlandı. Bizim için en önemlisi hastalıklara karşı dayanıklılığı artırmaktı ve bunu da sağladık.''

ÜRETİCİLER YÜKSEK FİYATTAN YARARLANABİLECEK

Prof. Dr. Kaynaş, sebze ve meyve üreticilerinin sorunlarına yönelik çalışmalara öncelik verdiklerini vurgulayarak, domatesin kilosunun 10 kuruşa kadar düştüğü ve üreticinin zarar ettiği dönemlerin göz önüne alınması halinde, yapılan çalışmayla uzayan dönemde, üreticilerin yüksek fiyattan yararlanabileceklerini belirtti.

Tek dezavantajın, aşılı fidelerin fiyatlarının normal domates fidelerine göre iki kat daha yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Kaynaş, ''Ancak bitkilerden daha uzun süre hasat yapıldığı ve girdi maliyetleri düştüğü için aradaki fark rahatlıkla karşılanabiliyor. Çanakkale için bu yeni bir uygulama ve ilk defa yapılıyor. Çiftçilerimizin buna alışması gerekiyor'' dedi.

Çalışmanın gelecek yıl tekrarlanacağının altını çizen Kaynaş, çalışmanın sonuçlarını üreticileriyle paylaşacaklarını kaydetti.

Yüksek lisans öğrencisi Özge Çubuklu da çalışmanın amacının mantarlı hastalıklara karşı daha dayanıklı domates yetiştirmek olduğunu, çalışmanın erken ve geç olmak üzere iki dönem sürdüğünü söyledi.

Özellikle geç dönemde, kalite ve verim üzerine çiftçilere oldukça yararlı olacağını düşündükleri sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Çubuklu, ''Aşılı fidelerde iki kat daha fazla verim elde edildi. Aşılı fideyle yapılan yetiştiricilikte, hasat döneminde de yaklaşık 2 aylık bir artış gözlendi. Bitkilerde büyüme hızı daha fazla olduğu için, salkım sayısı da arttı'' diye konuştu. Çubuklu, bu çalışmanın ürünün kalitesi üzerine etkilerini de araştırdıklarını kaydetti.

kaynak:.burasicanakkale.com

Bu haber 5119 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor