Kelaynaklar Emin Ellerde



Kelaynaklar Emin Ellerde
Tarih: 2014-08-27 14:23:18

Baharın ve bereketin simgesi olan ve dış görünüşleri ile erkek ve dişileri ayırt edilemeyen Kelaynakların cinsiyetlerinin belirlenmesi çalışmaları devam ediyor.13 Ağustos 2014 tarihinde Birecik Kelaynak Üretme İstasyonunda yapılan çalışmalar kapsamında 189 adet kelaynak yakalanarak incelenmiş, toplam 42 adet 2014 yılı yavrusu halkalanmış ölçümleri tamamlanmış ve cinsiyet belirleme çalışmaları için kan örnekleri alınmıştır.

Genetik çalışma dışında cinsiyetleri belirlenemeyen bu değerli kuş türümüzün erkek ve dişi bireyleri ODTÜ Biyoloji Bölümü tarafından yapılan genetik analizler ile tespit edilmektedir, önümüzdeki yıllarda bu veriler ışığında üreme ve yavru büyütme davranışları daha detaylı olarak incelenebilecektir.

Soyu tehdit altında olan bir kuş türü olan kelaynaklar eskiden Avrupa, Arap Yarımadası, Kuzey Afrika'yı takiben Fas'a kadar olan bölgede yaşamaktaydı. Şimdi ise dünyadaki son iki popülasyonundan biri Kuzeybatı Afrika'da Fas'ta diğeri ise Türkiye'de bulunmaktadır. Bu türün kitlesel yok oluşunun ana sebepleri yaşama ve beslenme anlarının daralması, avcılık ve tarım zararlarına karşı uygulanan ilaçlamalardır.

Geçen yüzyılın başlarından 1950 ‘li yıllara kadar Kelaynaklar Türkiye'nin Güney Doğusunda yaygın olarak yaşamaktaydı. 1950'lilerde bölgedeki tarım zararlıları ve sıtmaya karşı DDT ile yapılan yoğun ilaçlamadan sonra sayılarında dramatik bir düşüş yaşandı. Toplu ölümleri takiben yine DDT 'den kaynaklanan olumsuz etkiler sonucunda Kelaynakların sayıları 1973 yıllarında 23 çifte kadar düştü.

Bu dramatik düşüşü durdurmak amacıyla 1977 yılında şu andaki adıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri Birecik'in 3 km dışında Kelaynak Üretme İstasyonunu kurmuş ve faaliyete geçirmiştir. 2013 yılı itibariyle istasyondaki toplam kelaynak sayısı 42'si yavru olmak üzere 189 adettir.

1977-1998 yılları arasında serbest şekilde göçe giden kelaynakların göçten geri dönmemeleri nedeniyle kuşlar 1998 yılından itibaren göç dönemi başlangıcında Birecik'teki kelaynak üretme istasyonunda kafeslere alınmaya başlamıştır.

Uzun yıllardan sonra 2008 yılında ilk defa uydu takip cihazı takılarak göçe gönderilen beş kelaynaktan ikisinin Birecik'e geri dönmesi kelaynakların doğada yeniden var olabileceğini göstermiştir.

Göçe gönderme çalışmalarına önümüzdeki yıllarda tekrar başlanması planlanmaktadır.

Kaynak: http://www.milliparklar.gov.tr/

Bu haber 463 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008