Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi Açıldı



Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi Açıldı
Tarih: 2014-06-25 08:44:26

Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi , 21 Haziran 2014 tarihinde Sayın Bakanımız M. Mehdi EKER, Mersin Milletvekilleri, Mersin Valisi Sn. Hasan Basri GÜZELOĞLU, Genel Müdürümüz Doç. Dr. Masum BURAK, Daire Başkanları Dr. Nejdet KAPLAN, Dr. Cengizhan MIZRAK ile kamu ve özel sektörden çok sayıda davetlinin katıldığı törenle açılmıştır.

Bakan Eker törende yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda sadece Erdemli, Mersin, Akdeniz Bölgesi'ni değil bütün Türkiye'yi daha iyi bir noktaya taşıyacak bahçe bitkileri, bahçe kültürleri alanında mesafe kat ettirecek ileri teknoloji merkezi kurduklarını belirtmiştir. Göreve geldikleri ilk günden itibaren tarımı, çiftçiliği, bir meslek, sanat, ekonomik faaliyet ve bilginin teknolojinin daha çok kullanıldığı, rekabetçi bir iktisadi faaliyet alanı olarak gördüklerini ifade eden Bakan Eker, bilgi ve teknolojiyi işin içerisine koymadan rekabetçi, yüksek randımanlı, düşük maliyetli uzun ömürlü ve daha lezzetli ürün yetiştirilmeyeceğini vurgulayarak, bugüne kadar Alata'nın önemli çalışmalara imza attığını dile getirmiştir.

Merkezde, hastalık ve zararlılara, kuraklığa dayanıklı, yüksek kaliteli ürünler elde edileceğini anlatan Bakan Eker, şunları kaydetti: "Bahçe bitkilerinde ilk defa bir DNA bankası oluşturacağız. Yani bir genetik merkez olacak burası. Tohumların DNA'sını, yani çekirdeğindeki kromozomların tüm özelliklerini muhafaza edebileceğimiz bir gen merkezi olacak. Bu bir ilk olacak. Sahip olduğumuz genetik zenginlik, çeşitli renk, tat, koku özelliklerindeki ürünleri koruyacak daha iyi değerlendirme imkanına kavuşacağız. Bitkilerin ıslahını yaparken bu süreç 8-10 yıl sürebiliyor. Ama şimdi bu merkezimizle mevsim ve yetiştirme periyoduna bağlı olmayacağız. 8-10 yılda yapılacak işleri artık 12 ayda yapıyoruz. Yani yılı aya indiriyoruz.

Konuşmasında, Türkiye'nin 10 yılda gerek bitkisel gerek hayvansal tarımsal üretim değerini 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardıklarını vurgulayan Bakan EKER "Türkiye, dünyanın şu anda en büyük yedinci, Avrupa'nın birinci en büyük tarımsal ekonomisi haline geldi. Bu gerçekten büyük bir aşamadır. Çünkü tarım gibi risk alanı yüksek, problemleri ağır bir sektörde 10 yıl gibi bir süre içerisinde bunu başarmak gerçekten önemli" dedi.

Merkezde ülkemiz genetik zenginliğinin korunması ve daha iyi değerlendirilebilmesi için moleküler yöntemler kullanılarak yapılacak çalışmalarla veri bankası oluşturularak, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun uluslararası bir referans merkezi olması sağlanacaktır.

Merkezde Yer Alacak Birimler

Moleküler Biyoloji Laboratuvarı,

Genetik ve Gen Teknolojisi Laboratuvarı,

Doku Kültürü Laboratuvarı,

Enstrümantal (Özel amaçlı ölçüm aygıtları) Analiz Laboratuvarı,

Duyusal Analiz ve Değerlendirme Laboratuvarı,

Pomoloji Laboratuvarı,

Fitopatoloji Laboratuvarı,

Bitki, Toprak, Gübre ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı,

Tam Otomasyonlu Bitki Büyütme ve Testleme Üniteleri.

Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi, toplam 2180 m2 alanda kurulmuştur.

Kaynak: TAGEM

Bu haber 484 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor