Açlıkla mücadelede gübre önemli rol oynuyor



Açlıkla mücadelede gübre önemli rol oynuyor
Tarih: 2014-06-01 21:49:05

Beslenme, günümüzde en önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2012 yılı raporuna göre, 1996 yılında dünyada açlıkla mücadele eden kişi sayısı 840 milyon iken, bu sayı son dönemde 1 milyara ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık da bu sayının artmasında önemli bir rol oynadı. Giderek artan açlık tehdidine ve kötü beslenmeye dikkat çekmek için her yıl Haziran ayının ilk haftası “Dünya Açlıkla Mücadele Haftası” olarak kabul ediliyor. Bu sene, 30 Mayıs-5 Haziran tarihlerine denk gelen hafta boyunca devlet kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve uluslararası organizasyonlar, sene boyunca yaptıkları çalışmaları çeşitli etkinlikler yoluyla kamuoyuyla paylaşacaklar.

Her yıl yaklaşık 10 milyon insan açlıktan hayatını kaybederken, FAO'nun verilerine göre tüm dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu miktar, Sahraaltı Afrika'nın toplam yıllık gıda üretimine eşit. Dünyada maalesef her 7 kişiden biri yatağa aç giriyor ve her gün beş yaşından küçük 20 bin çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybediyor.

Dünya genelinde tüketim ürünlerine yönelik talep, sürdürülemez boyutlara ulaştı. Son 50 yılda 7 kat büyüyen dünya ekonomisiyle birlikte doğal kaynaklar da hızla tükenmeye başladı. Yakın bir gelecekte ekosistemle daha barışık bir hayat tarzı benimsenmezse, çevre kirliliği başta olmak üzere doğal dengede insan faaliyetlerine bağlı olarak meydana gelen bozulmaların çok daha büyük boyutlara ulaşmasından ve açlık tehlikesinin küresel bir sorun haline gelmesinden endişe ediliyor. Gıda atıkları aynı zamanda su, toprak, enerji sarfiyatına yol açtığı için sera gazı salınımını artırıyor ve doğal varlıklar için bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmaması durumunda küresel sağlık sorunlarının bitmeyeceğini belirtiyorlar.

Dünyadaki tüketim haritasına bakıldığında, hiç de adil olmayan bir tablo ortaya çıkıyor. Bilinçli ve dengeli tüketim, dünyadaki açlığın engellenmesinde çok önemli bir rol oynayabilir. Diğer taraftan, dünya nüfusunun hızla artmasına karşın tarım alanlarının büyümemesi, açlık tehlikesini geleceğe yönelik en büyük risklerden biri haline getiriyor. Kaynakları sürdürülebilir bir biçimde kullanmak, çocuk ölümlerinin azaltılması ve gelecekte sağlıklı bireylerin yetiştirilmesi için hayati bir öneme sahip. FAO'nun tahminlerine göre sadece yetersiz beslenme, verimlilik kaybı ve sağlık giderlerinden ötürü, küresel ekonomiye her sene yaklaşık 3,5 trilyon dolarlık yük biniyor. Bilinçli beslenme insanların hayat kalitesini yükseltmekle kalmıyor; onların verimliliklerini artırarak, sağlıklı bir ekonomi sürdürülmesinde de önemli rol oynuyor.

Dünya Bankası'nın yaptığı çalışmalara göre, tarım sektörünün yoksulluğun azalmasında önemli bir rolü var. Beslenme ve gıda güvenliğinin gelecek için anahtar konulardan biri olduğunu her konuşmasında vurgulayan IFA ve Toros Tarım Başkanı Esin Mete, gübre sektörünün açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadeledeki önemine dikkat çekiyor. Gübrenin içinde zaten mevcut olan azot, fosfor ve potasyum gibi maddelere ek olarak, çinko ve iyot gibi mikroelementlerle zenginleştirilmesi daha iyi beslenme adına umut verici sonuçlar doğuruyor. Bu sadece gelişmekte olan ülkeler için değil, aynı zamanda gelişmiş ülkeler için de önemli. Çünkü, besin yönünden fakir toprakların mikroelementle güçlendirilmesi sadece ürün verimini artırmaya yardımcı olmuyor, ayrıca toplumların daha sağlıklı olmasına da katkı sağlıyor. Buna örnek olarak Toros Tarım tarafından Türkiye'de ilk defa üretilen çinko katkılı kompoze gübreler verilebilir. Çinkolu gübre kullanımı, insanlar arasında yaygın olan çinko eksikliğinin giderilmesine önemli katkıda bulunuyor. Bitkiler topraktan çinkoyu emebildikleri için, onları tüketen insanlar da çinkodan biyoyararlılık sağlayabiliyor.

Kurulduğu günden bu yana tarımsal verimliliği artırarak çiftçinin refahını yükseltmeyi misyon edinen Toros Tarım, açlığın giderilmesi bakımından da gübre sektörünün kilit oyunculardan biri olduğuna inanıyor. Gerçekten de doğru gübrenin doğru ve dengeli şekilde kullanılmasıyla sağlanacak verim artışı, insanlığın karşı karşıya olduğu bu büyük tehlikenin aşılmasında önemli bir rol üstlenebilir.

toros.com.tr

Bu haber 760 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008