Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezinin Temel Atma Töreni Yapıldı



Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezinin Temel Atma Töreni Yapıldı
Tarih: 2014-05-11 21:11:54

08.05.2014 tarihinde Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde yapılan “Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi” temel atma törenine Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Atik Yücer, İdari işler ve Koordinasyon Daire Başkanı Dr. Cengizhan MIZRAK, Erzurum Valisi Dr. Ahmet ALTIPARMAK ve Vali Yardımcıları, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı ve yardımcıları, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, , Erzurum ili kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri, sivil toplum kuruluşları, Atatürk Üniversitesi Rektörü ve yardımcısı, Ziraat Fakültesi Dekanı, yardımcıları ve öğretim üyeleri, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü, ulusal ve yerel basın temsilcileri, özel ve kamu tohumculuk şirket yetkilileri katıldı.

Ülkemizde ekim alanı bu kadar yüksek olan tahılların verimini artırmak, üretimi sınırlayan en önemli faktörlerden biri olan düşük sıcaklığın olumsuz etkisini ortadan kaldırmak veya azaltmakla mümkün olacaktır. Soğuğun şiddeti ve süresi tarım sektöründe büyük maddi zararlara yol açmakta, tüm ülkede önemli kayıplara neden olmaktadır. Bunun yanında dünyayı tehdit eden iklim değişikliklerine iyi uyum sağlayabilecek ve bu şartlarda yüksek verim verebilecek dayanıklı çeşitler geliştirilmelidir.

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde soğuk zararı nedeniyle buğday üretiminde çok önemli olumsuzluklar yaşanmaktadır. Tohumluk dağıtım planlamasında önerilen ve hatta dağıtılan çeşitler, soğuğa dayanma dereceleri bilinmemesine rağmen iklim sert ve soğuk zararının yoğun görüldüğü bölgelere tavsiye edilmektedir. Bu bölgelere önerilen söz konusu çeşitleri eken çiftçiler kış ve soğuk zararı nedeniyle büyük kayıplara uğramaktadır.

Bugüne kadar ülkemizde yürütülen ıslah çalışmalarında soğuğa dayanıklılık, tarla koşullarında değerlendirilmekteydi. Soğuk zararının her yıl meydana gelmemesi veya şiddetindeki değişiklikler seleksiyon açısından kısıtlama teşkil etmektedir. Bu merkezde yürütülecek çalışmalarda dayanıklılık çalışmaları kontrollü şartlarda da yapılacağından bu olumsuzluklar ortadan kalkacak, enstitüler, üniversiteler ve ıslah – adaptaston çalışmaları yürüten tohumculuk firmaları materyalini erken kademede test ederek seleksiyon şansı yakalamış olacak, böylece binlerce genotipi ileri kademelere aktarmadan eleyebilecek, melezleme çalışmalarında dayanıklı genotipler ebeveyn olarak kullanılabilecektir. Bu da araştırıcılara önemli bir zaman, işgücü ve maliyet tasarrufu sağlamış olacaktır.

Ülkesel tohumluk üretim ve dağıtım planlamasının bu proje sonuçları dikkate alınarak yapılması durumunda üreticilerin soğuk zararı nedeniyle karşılaşacakları verim kaybı en aza indirilmiş olacaktır. Bu da ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayacaktır.

Bugün temeli atılan “Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi” Türkiye'de soğuğa dayanıklılık çalışmalarının yapılacağı en büyük ve kapsamlı ilk merkez olacaktır. Bu merkezin kurulması planlanan çalışmaların yanı sıra diğer araştırma enstitüleri, özel şirketler ve üniversiteler ile yapılacak ortak çalışmalarda, uygulamalı eğitim çalışmalarında, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesinde de katkı sağlayacaktır.

2.947.459 TL bütçesi ve iki yıl süresi olan proje Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenmiş ve bu merkezin inşaatı başlatılmıştır. İnşaat ve projenin diğer alt yapı çalışmaları 2015 yılı sonunda tamamlanacaktır.

Kaynak: http://www.datae.gov.tr/

Bu haber 610 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008