Yetersiz yağış buğday ve arpa verimini % 15 oranında düşürüyor



Yetersiz yağış buğday ve arpa verimini % 15 oranında düşürüyor
Tarih: 2014-03-04 14:03:47

Türkiye Tohumcular Birliği ( TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, ülkemizin son yıllar ortalamasından daha az yağış aldığı bu döneme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldıray Gençer açıklamasında; ülkemizin 2013-2014 kışlık ekim sezonunda (Ekim ayından Ocak ayına kadar) ortalamanın altında bir yağış aldığını, bu durumun Çukurova, Orta Anadolu ve Ege Bölgesinin bir bölümü için daha etkili olduğunu ifade etti.

Yağış miktarının buğday ve arpa tohumlarının çimlenmesi ve çıkış yapması için yeterli olmadığını kaydeden Gençer, ‘'Daha önce bu konuda yapılan çalışmalar göstermektedir ki; sonbaharda çıkışın olmaması, normal yağış alınan yıllara göre verimi % 15 oranında düşürüyor.'' dedi.

Ocak ayının sonunda başlayan ve Şubat ayında da devam eden yağışlarla birlikte – hava sıcaklıklarının da yükselmesiyle- bölge genelinde çıkışların devam ettiğini ifade eden Gençer, ‘'Bu durum bizi ümitlendirmektedir'' şeklinde konuştu.

Mart, Nisan ve Mayıs yağışlarının düzensiz ve yetersiz olması durumunda kuraklığa bağlı verim ve üretim düşüşlerinin beklenebileceğini kaydeden Gençer, ‘'Ülkemizde yetiştirilen kuraklığa dayanıklı buğday ve arpa çeşitleri ilkbahar kuraklığına toleranslıdır. Bu yıl yaşadığımız kuraklık sonbahar kuraklığı olduğu için, bundan sonra gelebilecek yağışlar durumu kurtarabilir.

Yağışlar devam etmez ise, bazı alanlarda, kışlık hububat yerine, Nohut, Mercimek, Yazlık Arpa, Yem bitkileri gibi başka ürünlerin ekilmesi gerekebilir.'' ifadelerini kullandı.

Önemli olanın ulusal ekonomi kadar bireysel çiftçi ekonomilerinin de korunmasını sağlayacak tedbirleri almak olduğunu vurgulayan TÜRKTOB ve TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer açıklamalarını şöyle sürdürdü; ‘'Bilindiği üzere kuraklık tarım sigortası kapsamında değildir. Devletimizin bu sorunun üstesinden gelmede çiftçilerimize her zaman olduğu gibi yardımcı olmasını bekliyoruz.

Bizler tohumculuk sanayisi olarak, ekinlerin bozulmak zorunda kalınacağı bazı alanlara yazlık bitki tohumlukları sağlayabilecek durumdayız. Ancak burada asıl belirleyici olan o yerlerde sulama imkan ve tesislerinin mevcudiyetidir.

İklim değişikliklerinin tarım sektöründe ortaya çıkaracağı en önemli ihtiyaç suyu daha etkin şekilde kullanacak yeni bitki çeşitlerinin - kuraklığa dayanıklı tohumlukların – geliştirilmesi ve kullanılmasıdır. Ancak bu iş sanıldığı kadar kolay değildir. Konya'da bulunan Kuraklık Test Merkezinde bu konuda çalışmalar yapılıyor. Diğer pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye tohumculuğu da suyun bol yada en azından tatmin edici seviyede olduğu tarım sistemlerine göre kendisini tasarımlamıştır. Kuraklığa, hastalığa, diğer başka stres şartlarına dayanıklı yeni çeşitlerin ıslah edilmesi uzun süren ve pahalı Ar-Ge çalışmalarını gerektirmektedir. Bugün ülkemizde, kurağa nispeten dayanıklı olan ve hemen üretime sokabileceğimiz çeşitlerin geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Aslında bu tip çeşitler bütün dünya ölçeğinde hissedilen bir ihtiyaçtır.''

turktob.org.tr

Bu haber 1876 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor