FAO' dan TMO' ya Ödül



FAO{.} dan TMO{.} ya Ödül
Tarih: 2013-10-13 02:44:38

Bu yılki teması “Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” olarak belirlenen “Dünya Gıda Günü” etkinlikleri kapsamında, 10 Ekim 2013 tarihinde İstanbul Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, kampanya çalışmalarından dolayı Kurumumuz ödüle layık görüldü.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Gıda İşverenleri Sendikasının (TÜGİS) ortaklaşa düzenlediği toplantı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kutbettin ARZU ve FAO Temsilcisi Mustapha SİNACEUR, TÜGİS Başkanı Necdet BUZBAŞ, TMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet KÜÇÜK, TUSAF Başkanı Erhan ÖZMEN ile çok sayıda kurum, kuruluş, sektör ve üniversite temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Basının yoğun ilgi gösterdiği ve çok sayıda kuruluşun stant açarak yer aldığı toplantıda, genel olarak bu yılki temaya uygun olarak dünyada yaşanan açlık ve yetersiz beslenme konularına ilişkin farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Açılış konuşmalarıyla başlayan programda, “Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” ve “Doğru Beslenme için Gıda Sistemlerinin Sürdürülebilirliği” konulu iki panel düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kutbetttin ARZU; “dünyada tüketilmesi gereken kaynaktan çok daha fazlasının dengesiz bir şekilde tüketildiği, gıdaların eşit ve adil kullanılmaması nedeniyle açlık ve yoksulluk sorununun söz konusu olduğunu, bütün tüketicilere düşen en büyük görevin fazla ve yanlış tüketime, israf ekonomisine karşı çıkmak" olduğunu belirtti.

Dünyada 7 milyar kişinin yaşadığını ve 2050'de bu rakamın 9 milyara çıkacağını belirten Arzu, tüketilmesi gereken gıdanın 2,3 kat fazlasının tüketildiği dünyada, dağılımdaki bu dengesizlik nedeniyle 1,5 milyar insanın aşırı kilolu, 500 bin kişinin obez olduğunu, buna karşın 870 milyon insanın ise açlık sınırında yaşadığını dile getirdi.

Dünyada yılda 10 milyon kişinin açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiğini, her 4 çocuktan birinin yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle iyi gelişemeyerek ileriki süreçlerde hastalıklara maruz kaldığını aktaran Arzu, "Dünya, bugün tüketmesi gereken kaynaktan çok daha fazlasını tüketiyor. Ancak dengesiz tükettiği, eşit ve adil kullanmadığı için dünyada bir açlık ve yoksulluk sorunu söz konusu." diye konuştu.

Arzu, bugünkü şartların ilerleyen yıllarda tüketimle ilgili daha fazla sıkıntı çekileceğini gösterdiğine işaret ederek, kaynakların artırılması ve kuraklığın giderilmesi gibi küresel gıda problemleri konusunda yapılacak çok şey olduğunu, ancak ilk yapılması gerekenin kaynakların eşit şekilde dağıtılması olduğunu vurguladı.

"Yeme-içme kültürü, yaşam alışkanları gözden geçirilmeli"

"Bütün tüketicilere düşen en büyük görev; fazla ve yanlış tüketime, israf ekonomisine karşı çıkmaktır." diyen Arzu, yaşam alışkanlıklarının ve yeme-içme kültürünün gözden geçirilmesinin, dünya kaynaklarının herkesin ortak kaynağı olduğunun unutulamaması gerektiğini söyledi.

Arzu, son 10 yılda Türkiye'de tarımsal gayri safi milli hasılanın 22 milyar Dolar'dan 63 milyar Dolar seviyelerine çıktığını aktararak bunu; verimliliği artırarak, ıslah ve Ar-Ge çalışmaları yaparak, sertifikalı tohum kullandırılarak, hayvancılıkta ırk aşılamaları gerçekleştirerek, üniversitelerle ve ilgili kurumlarla işbirliği yaparak, yeni tohum şekilleri geliştirerek, kırsal kalkınmayı destekleyerek sağladıklarını anlattı.

Tarım alanında son 10 yıldaki gelişmeleri rakamsal verilerle paylaşan Arzu, Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde birçok yenilik yaptıklarını belirtti.

Arzu, gıda güvenliği ve hijyen açısından Türkiye'deki çalışmaların uluslararası arenada parmakla gösterildiğini ve bu konularda takdir edildiklerini sözlerine ekledi.

"1,5 milyar insan yetersiz kazanç ile karşı karşıya"

TÜGİS Başkanı Necdet BUZBAŞ da son 50 yılda 7 kat büyüyen dünya ekonomisinin doğal kaynakları bozduğunu belirtti.

Dünya genelinde büyümenin, yoksulluğun azalmasına katkısının ülkeden ülkeye değiştiğini dile getiren Buzbaş, büyümeyle birlikte eşitsizliğin ilerlediğini, dünya genelinde çalışan 1,5 milyar insanın yetersiz kazanç ile iş sağlığı ve güvenliği açısından yeterli olmayan şartlarla karşı karşıya olduğunu anlattı.

"Daha fazla alışveriş kişiyi daha çok sağlıklı veya mutlu yapmıyor."

Buzbaş, dünya genelinde tüketim ürünlerine yönelik talebin tam anlamıyla sürdürülemez düzeylere çıktığına işaret ederek, farklı ülkelere göre kişi başına düşen tüketim miktarları hakkında bilgi verdi.

Geçen yıl satılan araç ve cep telefonu rakamlarını paylaşan Buzbaş, daha fazla alışveriş yapmanın insanları daha mutlu veya sağlıklı yapmadığını kaydetti.

FAO'nun geneksel ödülleri de sahiplerini buldu.

Toplantıda, her yıl verilen FAO ödülleri de sahiplerini buldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Başbakan Erdoğan tarafından 17 Ocak'ta başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nı, tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile işbirliği içeresinde, başarılı bir şekilde yürütmesi nedeniyle ödüle layık görüldü. Ödülü, FAO Türkiye Temsilcisi Mustafa SİNACEUR'un elinden TMO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet KÜÇÜK aldı.

Tarım ve gıda sektöründe önemli faaliyetler yürüten Atatürk Orman Çiftliği, "Türkiye'de keçi besiciliğinin geçim kaynağı olarak ekonomik katma değer artırımı sağlamasındaki katkıları" dolayısıyla ödül almaya hak kazandı.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği, gazeteci Oğuz HAKSEVER ve Gıda Hattı Dergisi de ödüle değer bulundu.

Birçok kurum ve kuruluş standının yer aldığı toplantıda, Kurumumuz tarafından kampanya kapsamında açılan stant büyük ilgi gördü. Stantta dağıtılan materyaller ile kampanya hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Kaynak: TMO

Bu haber 1179 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor