35. ULUSLARARASI DÜNYA BAĞ VE ŞARAP KONGRESİ İZMİR'DE DÜZENLENDİ



35. ULUSLARARASI DÜNYA BAĞ VE ŞARAP KONGRESİ İZMİR{.}DE DÜZENLENDİ
Tarih: 2012-06-26 23:35:48

Bu yıl 35. düzenlenen Uluslararası Dünya Bağ ve Şarap Kongresi, 45 ülkeden 300 bilim insanının katılımıyla, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK)'nun ev sahipliğinde 18-22 Haziran 2012 tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştirilmiştir. Kongreye; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin ARZU, Genel Müdürlüğümüzden Bakanlık Müşaviri Doç. Dr. Şahin ANIL, Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet KAPLAN, Bağcılık Çalışma Grubu Koordinatörü Ferya TAŞCI katılmıştır. Diğer taraftan, Genel Müdürlüğümüze bağlı Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü araştırmacıları ile üniversiteler ve ilgili Özel Sektör temsilcileri katılmıştır.

Kongrenin açılışında, TAPDK Başkanı Mehmet KÜÇÜK, “Türkiye'deki bağ alanlarının % 38'inin, toplam üzüm üretiminin % 40'ının, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin büyük bölümü ile şaraplık üzümün % 20'sinin Ege Bölgesinde üretildiğini, Türkiye'nin sofralık ve çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, Kongrenin "Sürdürülebilir Bağcılık ve Çeşitlilik" temasıyla gerçekleştirildiğini ve ülkemizin sahip olduğu bu potansiyeli, tüm dünyaya tanıtma adına bu kongrenin önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü (OIV) Başkanı Yves BERNARD ise “Bu kongreyi OIV'nin kurucu üyesi olan Türkiye'nin organize ettiğini ve 2000 yıldan beri bu alanda Akdeniz'in en önemli sanayilerinden birisine sahip olduğunu vurgulayarak; Türkiye'nin, sofralık ve çekirdeksiz kuru üzümde dünyada en önemli üretici ülkelerden biri olmasının yanında, şarap üretimi alanında da önemli bir paya sahip olduğunu ifade ederek Türkiye'nin coğrafi konumu, üretim potansiyeliyle bu kongreye ev sahipliği yapmaya hak kazandığını belirtmiştir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Sayın Kutbettin ARZU, Türkiye'nin dünya genel üzüm üretiminde 6., çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde 1., sofralıkta ise 2. sırada olduğunu belirterek, Türkiye'nin 1200 asma genotipi ile çok zengin bir genetik kaynağa sahip olduğunu ve bu kongrenin bağcılığın gelişimine önemli katkı sağlayacağına inandığını ifade etmiştir.

Kongrede; bağ ve şarap sektöründeki çeşitlilik ve sürdürülebilirlik konularına değinilerek, dünyanın önde gelen uzmanları; biyoçeşitlilik, inovasyon, takip edilebilirlik ve tüketicilerin bağ ürünleri ve özellikle de sofralık üzümüyle kuru üzüm konusundaki kalite ve sağlık beklentileri gibi konularda bilgi alışverişinde bulunmuşlardır. Ayrıca biyoçeşitlilik, sürdürülebilir üretim, kompozisyon, kalite, güvenlik, ekonomi ve mevzuat temel başlıkları altında toplam 149 bildiri sunulmuştur. Genel Müdürlüğümüze bağlı Enstitü ve Araştırma İstasyonları araştırmacıları tarafından yapılan araştırma çalışmaları da sözlü sunum ve posterler olarak kongrede oldukça yoğun şekilde yer almıştır.

Programın son gününde Ege Bölgesinde bulunan farklı bağ alanlarına ve şarap işletmelerine teknik gezi düzenlenmiştir.

Kaynak: TAGEM

Bu haber 897 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008