Türkiye-CIMMYT Yazlık Buğday Çalıştayı Yapıldı



Türkiye-CIMMYT Yazlık Buğday Çalıştayı Yapıldı
Tarih: 2012-06-11 23:04:15

Türkiye-CIMMYT (Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi) İşbirliği Programı kapsamında, Yazlık Dilim Buğday Araştırmaları Değerlendirme Çalıştayı 28-30 Mayıs 2012 tarihlerinde Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü-Adana'da yapılmıştır.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden Tarla Bitkileri Daire Başkanımız Dr. Ali Osman SARI'nın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştaya, Tahıllar ve Yemeklik Dane Baklagiller Çalışma Grubu Koordinatörü Vicdan ACAR, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Numan KILIÇALP, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Hakan ÖZKAN, Harran Üniversitesinden Prof. Dr. İrfan ÖZBERK, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, yazlık buğday çeşitleri ile çalışan Doğu Akdeniz TAE, Ege TAE, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Mısır Araştırma İstasyonu, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma İstasyonu ve Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğünden uzmanlar katılmıştır. Ayrıca CIMMYT –Meksika'dan Ekmeklik Buğday Bölüm Başkanı Ravi SİNGH, Makarnalık Buğday Bölüm Başkanı Karim AMMAR ve Hastalık Bölüm Başkanı Pavan K. SİNGH, CIMMYT'in Türkiye temsilcisi Dr. Alexey MORGOUNOV olmak üzere çalıştaya toplam 60 kişi katılım sağlanmıştır.

Daire Başkanımız Dr. Ali Osman SARI, açılış konuşmasında Türkiye Cumhuriyetinin CIMMYT ile yapılan işbirliğine büyük önem verdiğini ve devam etmesi gerektiğini vurgulamıştır. Enstitü Müdürü Dr. Numan KILIÇALP ise bölgenin önemi ve Enstitünün çalışmaları hakkında bilgi vermiştir.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsündeki ekmeklik ve makarnalık buğday çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Enstitünün ekmeklik ve makarnalık buğday tarla çalışmaları gezilerek karşılıklı bilgi alışverişleri paylaşılmıştır.

Katılımcılar ulusal ve uluslar arası düzeyde yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgilendirme yapmışlardır. Ülkenin Yazlık diliminde ayrı ayrı yapılan bu çalışmalar ile CIMMYT'deki çalışmalar değerlendirilmiştir.

Toplantı sonucunda; yapılan çalışmalarda bilgi paylaşımının sağlanması, gözlemlerin zamanında ve eksiksiz olarak iletilmesi, bölgesel eğitim merkezlerinin kurulması, Historical Verim Denemesi çalışmalarına devam edilmesi, kuraklık ve sıcaklık çalışmalara ağırlık verilmesi, hastalık gözlem yerlerinin belirlenmesi, belirlenen kaliteli hat nörserilerinin enstitülere gönderilmesi ve bu tür çalıştayların 2-3 yılda bir yapılması konularında görüş birliğine varılmıştır.

Kaynak: TAGEM

Bu haber 1096 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008