Yangın göletinde kerevit ürettiler



Yangın göletinde kerevit ürettiler
Tarih: 2012-06-09 21:56:35

Ege Üniversitesi (EÜ) ile Gaziemir Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projeyle, ilçede orman yangınları için oluşturulan yangın söndürme göletinde tatlı su ıstakozu (kerevit) üretildi.

EÜ Su Ürünleri Fakültesi doktora öğrencisi ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur, yaptıkları doktora çalışmasıyla yangın söndürme göletlerinde tatlı su ıstakozu üretti. Salnur, göletteki uygun yöntemlerle yılda 500 bin liralık gelir elde edilebileceğini ve 50

ailenin bu işle geçimini sağlayabileceğini söyledi. Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur, bir yıl önce, doktora çalışması kapsamında suni gölet alanının ıslah edilerek daha kazançlı hale getirilmesi için yola çıktıklarını belirtti. Salnur, "Bu kapsamda Türkiye'de vebadan dolayı türü yok olma tehlikesine giren, ekonomik değeri yüksek, önemli bir ihraç ürünü olan kereviti denemeye karar verdik" dedi.

Gölete 3 bin 500 adet sağlıklı kerevit bırakıldığını söyleyen Salnur, "İlk kerevit yavrularını sağlıklı bir şekilde aldık. Yavruları yaşıyor. Suni bir gölet olmasına rağmen şu anda kerevit popülasyonuna sahibiz" diye konuştu.

YATIRIMCIYA ÇAĞRI

Salnur, Türkiye'de 15-20 bin ton civarında olan yıllık kerevit üretiminin vebadan dolayı 3 bin 500, 4 bin tonlara düştüğünü kaydederek, "Gaziemir Belediyesi uygun alan bulursa işleme tesisi kurmayı düşünüyoruz. Tesis kurulursa 1 liraya mal olanı kereviti 5 - 6 liraya satma imkanımız olacak. Bir göletten yılda 100-150 bin kerevit üretilebilir. Ekonomik değeri yüksek kerevitlerin kilosu 60 eurodan ihraç ediliyor. Ürettiklerimizin yüzde 100'ünün ihraç olanağı var. Gölette yıllık 500 bin liralık ihracat geliri elde edilebilir. Yatırımcılara çağrı yapıyorum, az maliyetle çok yüksek kazanç sağlanabilir. Yurtdışından fazla talep geldiğinden dolayı ülke için de döviz kaynağı, ihracat kapısı olur. Kooperatif kurup doğrudan ihracat yapmak için girişimlerde bulunacağız" dedi.

"Yaklaşık 50 ailenin geçim kaynağı olabilir"

Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur, kerevit üretiminin, şartları uygun olan ya da uygun hale dönüştürülebilen tüm göletlerde yapılabileceğini söyledi. Salnur, "Kerevitler dipte yaşadıkları için

su alan yangın söndürme helikopterlerinden olumsuz etkilenmezler. Bu bir sosyal sorumluluk projesi. Projeyle ilçede yaşayan ev hanımları iş imkanına kavuşacak. Kerevit sayısı arttığında avcılık ve ağ yapımında kadınların görev almasını düşünüyoruz. Bu iş, yaklaşık 50 ailenin geçim kaynağı olur" diye konuştu.

yeniasir.com.tr

Bu haber 1696 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008