Türkiye, balıkçılıkta Norveç'i örnek almalı



Türkiye, balıkçılıkta Norveç{.}i örnek almalı
Tarih: 2012-06-05 19:31:39

Çamlı Yem ve Bescilik şirketinin kültür balıkçılığı sektörünün sorunlarını irdelediği "Norveç-Kültür Balıkçılığı'na Neden Stratejik Önem Veriyor?" kitabı Türkiye'de kültür balıkçılığının öncüsü olan Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar'ın önsözüyle yayınlandı. Yaşar, Türkiye'nin çipura ve levrek üretiminde Norveç'i örnek alması gerektiğini belirtti. Bin 500 adet basılan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve milletvekilleri ile iş dünyasının önde gelen temsilcilerine gönderilen kitapta Norveç hükümetince yayınlanan bazı belgelerden yararlanıldı. Kitapta yer alan fotoğrafların da büyük bir bölümü "Norveç Balıkçılık ve Kıyı İşleri Bakanlığı"nın resmi arşivinden alınırken, Norveç'in avcılıkla ilgili tüm imkanlarına rağmen kültür balıkçılığına neden bu kadar önem verdiği ortaya konuldu.

BAKANLIK KURULUYOR

Norveç örneğinden kültür balıkçılığı adına alınacak çok ders olduğunu söyleyen Yaşar, Norveç'in 'sürdürebilirlik' kavramından yola çıkarak geleceğini kültür balıkçılığına bağlamasından hayli etkilendiğini vurguladı. Yaşar, "1980'lerin ortalarında Ildırı'daki çiftliğimizden yavru balık alarak işe başlayan ve şu anda muazzam üretim potansiyeliyle ülkemize rakip olan Yunanistan'ın söz konusu 'Norveç Modeli'ni benimsemiş olduğunu gördüm. Bugün başta AB hükümetleri olmak üzere birçok ulus, denizlerden daha fazla yararlanmak için 'Balıkçılık Bakanlığı' kuruyor ve kültür balıkçılığını destekliyor. Norveç'in 'Balıkçılık ve Kıyı Alanları Bakanlığı' da çevre adına çok sıkı ve titiz davranıp kültür balıkçılığına sahip çıkıyor. Buradaki 'kıyı işleri' ya da 'kıyı alanları' ifadesinin biraz da kültür balıkçılığını koruma adına konduğu kanaatindeyim. Bakanlık yerel yönetimlerle uyum halinde çalışmakta. Kültür balıkçılığıyla ilgili kararlarda yerel yönetimlere öncelik tanımaktadır" dedi.

Norveç'in binlerce kapalı koydan ibaret kıyılarının bugün balık çiftlikleriyle birlikte korunduğunu dile getiren Yaşar, "Çiftlikler peyzajla uyumlu hale getiriliyor. Milli park sahaları dışında balık çiftliği faaliyetlerini destekleyen Norveç hükümeti, günümüzde kültür balıkçılığını dev boyutlarda bir endüstriye dönüştürmüş durumda. Norveç bürokrasisinde 'Hayati Sektör/Stratejik Sanayi' olarak anılan kültür balıkçılığı, Norveç halkı için gelecek güvencesi oldu" diye konuştu.

Yeni Asır Gazetesi

Bu haber 1434 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008