Narenciye sektörünün paydaşları biraraya geldi



Narenciye sektörünün paydaşları biraraya geldi
Tarih: 2012-06-04 21:44:05

Narenciye sektörünün sorunlarını görüşmek üzere yapılması düşünülen "Turunçgil Zirvesi”ne hazırlık olması amacıyla tüm sektör paydaşlarının katılımıyla 1 Haziran 2012 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, AKİB Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Kaçmaz, Mehmet Soylu, Ersan Doğan, Ferhat Gürüz, Adana Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mustafa Hızlı, Mersin Ticaret Ve Snayi Odası'nı temsilen H.Sefa Çakır, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu ve Üyeleri Mehmet Özler, Avni Özşahin, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Üyesi Niyazi Gönen, UTK Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Gürüz, Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ateş, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ve Genel Sekretri Aydın Çiftçi, MERTÜB Başkanı Ahmet Dursun Şahin, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun, Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Erdemışık katıldı.

Toplantıda ilk olarak Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nüket Önelge, turunçgil sarı damar açılması hastalığının Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaygınlığı ve tanılama yöntemleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Henüz dünya üzerinde fazla yaygın olmayan ancak turunçgil tarımının ülkemizdeki kadar gelişmiş olmadığı Hindistan ve Pakistan'da turunçgil üretim alanlarında yaygın olan, turunçgil sarı damar açılması hastalığının bugün bölgemizde hızlı bir yayılım göstermeye başladığına dikkat çeken Önelge, "Ülkemizde hastalık ilk kez Adana'da limon ağaçlarında bildirilmiştir. Hastalığın yayılımı şu anda Adana'da oldukça sınırlı düzeyde olmakla birlikte, son beş yılda hızlı bir yayılım göstermeye başlayacaktır” diye konuştu.

Hastalığın önüne geçilebilmesi için sörvey çalışması yapılmasının gerekliliğine değinen Önerge konuşmasını şöyle sürdürdü: "Turunçgil sarı damar açılması virüs hastalığının bölgemizde hangi alanlarda var olduğunu ve hastalığın yayılım durumunu belirlemek, turunçgil üreticilerini ve ilgili kuruluşları bilgilendirip hastalık konusunda uyarmak, karantina müdürlüklerinin, gerek ithalat gerekse ihracatta hastalığın hızlı teşhisini sağlamasına yardımcı olmak gerekir. Ayrıca bölge turunçgil üreticisinin bu hastalık konusunda seminerlerle, afiş ve kitapcıklarla bilgilendirilmesi sağlanmalı, tarım ve turunçgil ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara hastalık konusunda net bilgileri ulaştırılmalıdır."

Önelge son olarak, Adana, Mersin ve Hatay'ı kapsayacak bir proje çalışması ile bu hastalığın durumunun saptanması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaparak, sertifikalı fidan dikilmesi ve budama hijyenine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantının devamında ise kurum temsilcileri, Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan Turunçgil Zirvesi'nde dile getirilmesi gereken sorunlar ve çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu.

akib.org.tr

Bu haber 1551 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008