Gıdadaki 'tarih' bilmecesi tüketicinin sağlığına tehdit



Gıdadaki {.}tarih{.} bilmecesi tüketicinin sağlığına tehdit
Tarih: 2011-06-07 10:38:59

Gıda ürünlerinin etiketinde 'üretim tarihinin' zorunlu olmamasına tüketicilerden tepki geldi. Daha önce TBMM Dilekçe Komisyonu'nu da harekete geçiren bu uygulamanın tüketicinin sağlığı, ekonomik ve hukuki çıkarları açısından kabul edilemez olduğu vurgulandı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker daha önce gıdaların etiketlenmesi ile ilgili hususların Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Kuralları Tebliği ile düzenlendiğini belirterek, gıdaların etiketinde son tüketim tarihinin bulunmasının zorunlu olduğunu açıklamıştı. Eker, buna istinaden üretim tarihinin ise, bulunmasının zorunlu olmadığını söylemişti.

AB İLE TİCARETTE SORUN YAŞANIR

Hatta Bakan Eker bu konuda AB ile yapılan ticarete de işaret etmişti. Eker, "Ulusal mevzuatımızda gıdaların etiketinde üretim tarihinin bulunmasının zorunlu hale getirilmesi, AB ülkelerinden ithal edilen gıdalarla ilgili olarak ticari sorunların yaşanmasına neden olacaktır" demişti. Bu kapsamda tüketici temsilcileri bu açıklamadan sonra ortaya çıkan sorunlara işaret etti. Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, yapılan düzenleme ile üreticilerin haksız uygulamalarına paralel olarak tüketici mağduriyetleri artış gösterdi" dedi.

ANAYASANIN 172. MADDESİNE DİKKAT!

"Piyasaya sunulan gıdaların ambalajlarında üretim tarihi yer almayıp, son kullanma tarihi belirtilmektedir. Üretici ve ithalatçılar, Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliği gerekçe göstererek, üretim tarihinin yazılması zorunluluğunun bulunmadığını belirtmektedirler" diyen İmrek buna karşılık Anayasa'nın 172. maddesine işaret ediyor.

YETERLİ BİLGİYE ERİŞİM SAĞLANMALI

Anayasa'nın 172. maddesi "Devlet tüketicileri aydınlatır ve koruyucu tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder" dediğini söyleyen İmrek, Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi'nin de "tüketicilere, kendi ferdi istek ve ihtiyaçlarına göre bilinçli seçim imkânı sağlamak için yeterli bilgilere erişim sağlanması" gerektiğini açıkça hüküm altına aldığını vurguluyor. Türkiye'de, gıda kodeksi normlarına uygun üretim yapılması, denetim mekanizmasının düzenli ve sağlıklı bir şekilde işlevsel hale gelmesinin önemine işaret eden İmrek, tüketicinin sağlığını, ekonomik ve hukuki çıkarlarını koruyucu tedbirlerin alınması konusunda daha etkin çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Etiketlerde hasat yılından içeriğine kadar her şey olmalı

Gıda etiketlerinde, ürünün hasat yılı, koruyucu maddelerin neler olduğu ve içeriğinde ne oranda bulunduğu, üretiminin hangi tarihte yapıldığı ve son tüketim tarihinin ne olması gerektiği konusunda açıklayıcı, bilgilendirici ve hatta uyarıcı yazılara yer verilmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet İmrek, "TBMM Dilekçe Komisyonu Tüketiciler Birliği tarafından yapılan başvuruları dikkate alarak, bulunmasını talep ettiğimiz bilgilerin gıda maddelerinin etiketlerinde yer alması gerektiğini 25.03.2011 tarih ve 47 sayılı kararı ile hüküm altına almıştır" diye konuştu.

Üretim tarihini bilmek vatandaşın hakkı

Bazı gıda ürünlerinde son kullanma tarihi yazılırken üretim tarihinin yazılmaması, Meclis'i de harekete geçirmişti. Bu kapsamda, konuyla ilgili şikayetleri inceleyen TBMM Dilekçe Komisyonu, tüketiciyi haklı bulmuştu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na meseleyle ilgili yazı gönderen komisyona, sadece 'reklam ve rekabet' açısından cevap verildi. Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, "Yaptığımız incelemeler ve sivil toplumla yaptığımız görüşmelerde de gördük ki, üretim tarihinin yazılmaması kabul edilemez. Bir ürünün ne kadar süre önce üretildiğini bilmek, tüketicinin hakkı" demişti.

Kaynak : Yenişafak

Bu haber 1343 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008