Kuraklaşan Topraklar Yeniden Verimli Hale Getiriliyor



Kuraklaşan Topraklar Yeniden Verimli Hale Getiriliyor
Tarih: 2011-05-22 12:16:37

Şanlıurfa Akçakale ilçesi Öncül Köyü'ndeki “Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesi” açılış törenine katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Harran Ovası su ile ilk buluştuğu yıllarda alınması gereken tedbirler alınmadığı için toprakların verimsizleştiğini ve şimdi uyguladıkları proje ile bu toprakları tekrar verimli hale getirmekte olduklarını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Faruk Çelik'in de katıldıkları açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Eker, temelini 11 ay önce attıkları ''Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesi''nin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Söz konusu toprakların, insanların yeryüzünde tarıma başladığı çiftçilik ve tarımsal faaliyetlerin ilk yapıldığı yerlerden biri olduğunu ve binlerce yıl bu bereketli topraklarda yağmur suyu ile tarım yapıldığını anlatan Eker, şunları söyledi: ''Bereket getirsin diye suyla buluşturuldu bu topraklar, ama bu bereket olsun diye getirilen su yanlış uygulamalarla, yapılması gereken projeler yapılmadığından dolayı, drenaj yapılmadığından dolayı, su, bu toprakların bereketi olacağına felaketi oldu maalesef. Ve burada 1 dekardan 450-500 kilo pamuk alınması gerekirken, bazı yerlerde 50, bazı yerlerde 100 kilograma düştü, bazı yerlerdeyse tuzlanma olduğundan hiç ürün alınamaz hale geldi. 1994 yılında, ilk su geldiğinde o gün Türkiye'de çok konuşanlar, hala bugün de konuşanlar, o tarihlerde o basit işlemi yapmadığından dolayı, geçen zaman içerisinde bu bölgenin 65 bin hektar alanı, yani sizin anlayacağınız 650 bin dönüm alanı, problemli hale geldi, tuzlandı, çoraklaştı, ürün veremez hale geldi.''

Hükümetleri tarafından başlatılan ''GAP Eylem Planı'' çerçevesinde Şanlıurfa'nın kullanılamaz haldeki topraklarının yeniden ürün verebilir hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Eker, şöyle dedi: ''Biz burada 41 bin hektarda drenaj çalışması yapıyoruz. Bunun bugün burada 16 bin hektarı tamamlandı. 25 bin hektarı devam ediyor, bu yılın sonuna kadar 4 bin hektar daha tamamlanacak, yani 20 bin hektarı bitiyor, geri kalan kısmı da 2012 yılında Allah'ın izniyle tamamlanmış olacak. 102 milyon lira para harcıyoruz, 146 tane köyümüz bundan istifade ediyor. Bu bölgede yaşayan Akçakale ve Harran'da 150 bin nüfus bundan istifade ediyor. Bu çalışmada 745 kilometre tarla içi yol yapıyoruz, 230 kilometre köy içi yol yapıyoruz. Normalde 500 kilogram verim alınabilen pamuk üretimi, ürün verilemez hale getirildiği için topraklar, maalesef ürün veremez hale geldi. Ve biz bu drenaj çalışmasını yaptığımızın üzerinden, 1 yıl geçince de o tarla tekrar ekilebiliyor, drenaj problemi çözüldüğü için de tuzlanma problemi çözülüyor ve tekrar tarla ürün verebilir hale geliyor.''

Drenaj çalışmalarının yanı sıra toplulaştırma çalışmaları yaptıklarını da ifade eden Mehdi Eker, bu çalışmaları 2013 yılına kadar tamamlamayı hedeflediklerini ve Şanlıurfa'da 520 köyde, 822 bin hektarda bu çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Bakan Eker, bu ay içerisinde Şanlıurfa'lı çiftçilerin yaklaşık 300 milyon lira tutarındaki pamuk destekleme primlerinin de ödenmeye başlayacağını müjdeledi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker'e Nizip Muhtarlar Birliği tarafından bölgeye yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı plaket takdim edildi.

Kaynak : TKB

Bu haber 3104 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



Bu toprakları yeter ki kurtarın

Mustafa YILMAZ , 23.05.2011




tarimziraaat.com © 2008