Tüberküloz (Verem) Hastalığı - Sığır Hastalıkları




Tüberküloz (Verem) Hastalığı Nedeni :

Etkeni sığır tipi tüberküloz basili'dir. Daha az olarak insan ve nadiren de kuş tipi tüberküloz basilleri hastalık oluşturur. Tüberküloz basili güneşsiz, nemli, ılık ortamlarda haftalarca yaşayabilir. Bulaşması kapalı ahırlarda solunum yolu ile, bulaşık yem veya suyun ağız yolu ile alınması ve buzağılarda tüberküloz basilini taşıyan sütle gerçekleşir. Kapalı ve kalabalık ahırlarda hızla yayılır. Kontrol yapılmayan ahırlarda hastalık oranı yüksektir. Türkiye'de hastalık problem olarak devam etmektedir. Ayrıca insanlara bulaşabilmesi nedeniyle sığır yetiştiriciliğinde son derece önemli bir hastalıktır.

Tüberküloz (Verem) Hastalığı Belirtileri :

İncili tüberkülozda gitgide ilerleyen kilo kaybı, iştahta düzensizlik, dalgalı ateş gibi bulgular ortaya çıkar. Akciğerlere yerleştiğinde uzun süreli ve tedavi ile düzelmeyen öksürük, rahime yerleştiğinde gebe kalmama, yavru atma, memelere yerleştiğinde memelerde kalınlaşma gibi belirtiler dikkati çeker.

Tüberküloz (Verem) Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Yılda bir veya iki defa ahırdaki bütün sığırlarda Tüberkülin testi uygulatarak, pozitif hayvanlar kesime sevk edilmelidir. Hastalığın yüksek oranda çıktığı ahırlarda test iki ayda bir uygulanmalıdır. Hasta ineklerin sütleri buzağılara verilmemelidir. Yeni satın alınan bir damızlık sığıra tüberkülin testi uygulanmalıdır. Hayvan bakıcıları ve hayvan ile teması olan diğer kişilerin her yıl tüberküloz yönünden muayeneden geçirilmesi yararlı olur.


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008