Turunçgil Bahçelerinde Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Gübreleme ve sulama olanaklarının günden güne artışı ile hızla çoğalan yabancı otlar turunçgil bahçelerinde ağaçların suyuna, besin maddelerine ortak olmak, hasadı güçlendirmek, hastalık ve zararlılara konukçuluk yapmakla zararlı olmuş olurlar.Turunçgiller, kökleri fazla derine gitmeyen yüzeysel köklü kültür bitkileridir.Bu nedenle, yabancı otlar topraktaki besinler için güçlü olarak rekabet etmektedir.Özellikle derin köklü ve yüksek boylanan Kanyaş besin,su için rekabet yanında virüs vektörü emici böceklere konukçuluk etmesi nedeniylede turunçgillerde çok önemlidir.

Kültürel Önlemler

Turunçgil bahçelerinde alınacak kültürel tedbirler olarak; çapalama, biçme, sürme ve yeterince yanmış gübre kullanımı, sulama suyu ile bulaşmaları önleme gibi işlemler uygulanır

Kimyasal Mücadele

Yabancı otlar çıkmadan önceki ilaçlamalar için, toprağın iyice işlenmesi ve keseksiz hale getirilmesi sağlanmalı, yağış beklenen günlerde veya toprak nemli iken uygulama yapılmalıdır. İlaçlamalar günün açık ve rüzgarsız saatlerinde yapılmalıdır. Yeterli su miktarı kalibrasyon yapılarak önceden belirlenmelidir. İlaçların ağaçlara bulaşmamasına çalışılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Turunçgil bahçelerinde yabancı otlarla mücadele çıkıştan önce ve çıkıştan sonra olmak üzere iki ayrı şekilde yapılmaktadır.Çıkış öncesi ilaçlamalar bahçe sürüldükten sonra toprak nemli iken uygulanmalıdır.İlaçlama öncesi bahçeden yabancı ot artıkları temizlenmelidir. Çıkış sonrası ilaçlamalar ise ilkbahar veya sonbahar sürümünden sonra yabancı otlar 4-6 yapraklı devreye geldiğinde uygulanmalıdır. İlacın ağaç dal ve yapraklarına değmemesine dikkat edilmelidir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008