Soya Fasulyesi Tarlalarında Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Soya tarlalarında yabancı otlar genellikle soya ile beraber veya daha sonra çimlenirler. Kültür bitkileri ile su, ışık, mineral besin maddeleri, havalanma ve yetişme mekanı yönünden rekabete girerler. Soya tarlasındaki yabancı otların zararı, yabancı ot türleri ve yoğunluğuna bağlı olarak büyük değişiklik gösterir. Yabancı otların yoğun olduğu alanlarda mücadele yapılmazsa ürünün tamamı yok olabilir.

Kültürel Önlemler

Soyada yabancı ot mücadelesi zamanında ve uygun bir şekilde yapılan toprak işlemesi ile başlar. Soya ekilecek tarlalar sonbaharda derince sürülmelidir. Böylece çok yıllık yabancı otların kök sistemleri tahrip edilmiş olur. Sürümden sonra gelişen yabancı otlar ise kültüvatör, tırmık, kazayağı gibi aletlerle toprak işlenme suretiyle yok edilirler

Kimyasal Mücadele

İlaçlamada başarıya ulaşabilmek için belli alana verilen dozun tüm sahaya yeknesak olarak dağılması gerekir. Bu amaçla kullanılacak aletin deposu önce su ile doldurularak bir kalbrasyon denemesi yapılmalıdır. Bir depo su ile ne kadar alan ısıtılabiliyorsa, ona göre ilaç aletin deposuna konulmalıdır. Ekim öncesi ve çıkış öncesi ilaç uygulamasında çok iyi bir toprak hazırlığı yapılması gerekir. Kesekli tarlaya ilaç uygulanırsa iyi sonuç alınamaz.

İlaçlama Zamanı

a) Ekim Öncesi İlaçlama : Ekim için hazırlanmış toprağa ilaç pülverize edildikten sonra diskaro veya tırmıkla 5-7 cm derinliğe karıştırılır. Bilahare ekim yapılar. b) Çıkış Öncesi İlaçlama : Soya ekiminden sonra ilaçlama yapılır. c) Çıkış Sonrası İlaçlama : Soya ve yabancı otlar toprak yüzeyinden çıkıp 3-5 yapraklı oldukları devrede yapılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008