Sebze Tarlalarında Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Sebze yetiştiriciliğinde, diğer kültür bitkilerinde olduğu gibi karşılaşılan sorunların arasında yabancı otlar yer almaktadır. Bunlar su, mineral besin maddeleri ve ışıktan yararlanma yönünden kültür bitkileriyle yarış halindedir. Kültürel işlemlerin yerine getirilmesinde oldukça fazla işgücü gerektirirler. Ayrıca yabancı otlar hastalık ve zararlılara konukçuluk yaparak kalite yönünden de zararlı olmaktadır. Yabancı ot rekabeti kültür bitkilerinin gelişme periyodu içinde yabancı ot populasyonunun görülmesiyle ürüne yansıyan olumsuz bir zarar olarak ortaya çıkar ki, ürüne yansıyan azalma % 10 kadar tahmin edilmiştir. Fasulye ve domateslerde yapılan çalışmalarda en fazla ürün ilk dört hafta tarlaların otsuz tutulmasıyla elde edilmiştir. Bundan sonraki devrelerde yapılacak ot alımı ise ürünü etkilememektedir.

Kültürel Önlemler

Sebze yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi oldukça önemli bir yer tutar. Ancak gübrenin kullanılması, birçok yabancı ot tohumlarının tarlaya gelmesine yol açar. Bu nedenle çiftlik gübresinin iyici yandıktan sonra verilmesi gerekir. Gerek tarla içinde gerekse etrafta bulunan yabancı otlar tohum bağlamadan biçilip yok edilmelidir. Aksi halde yabancı ot tohumları toprağa dökülerek sonraki yıl için populasyonun artmasına neden olur. Kullanılan aletlerin bulaşık tarladan çıkmadan temizlenmeleri gerekir. Sürüm esnasında pulluklara yapışan toprak parçaları bulunacağından bunlar temizlenmediği takdirde temiz tarlaların bulaşmalarına yol açar. Bunların yanında tarlayı derin sürmekle nispeten yabancı ot kontrolü sağlanabilir. Tarlanın sürümü ile tek yıllık yabancı otları imha edilebileceği gibi çok yıllık yabancı otların toprakaltı kısımlarının toprak yüzeyine çıkmaları sağlanır. Bunlar toplanabileceği gibi güneşte bırakılıp kurumaları sağlanır. Ayrıca bunların çimlenmesi ve tekrar sürmekle imhaları kolaylaşır.

Kimyasal Mücadele

Dikim öncesi uygulanan ilaçlar atıldıktan sonra 5 ile 7 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır. Bu tip ilaçlamalarda tarla sathının tamamen düz olması, kesekli olmaması ve ilaçların homojen olarak atılması gerekir. Bunun için dekara sarf edilecek su miktarı önceden kalibre edilmelidir. Ekim sonrası kullanılan ilaçlar: Ekimi müteakiben uygulanır. İlacın homojen dağılması için önceden dekara kullanılacak su miktarı kalibre edilmelidir. İlaçlamadan sonra her hangi bir toprak işlemesi yapılmamalıdır. Dikim sonrası kullanılan ilaçlar dikimi takiben uygulanacağı gibi (bu ilaçlar uygulandıktan sonra toprağa karıştırılmaması gerektiğinden) boğaz doldurma işleminin ardından da uygulanabilir. Bu şekilde daha iyi netice alınmaktadır. Dikimden sonra uygulanan ilaçların tatbikinden sonra yapılacak toprak işlemleri ilaçların aktivitelerinin azaltacağından istenilen yabancı ot kontrolü sağlanamaz. Bu hususa dikkat edilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Sebze tarlalarında yapılacak ilaçlı mücadele ilaçların özelliklerine göre a) Dikim öncesi b) Dikimden veya ekimden hemen sonra c) Dikim sonrası olmak üzere üç dönemde uygulanmaktadır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008