Nohut Tarlalarında Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Ülkemizde nohut nadas alanlarının daraltılması amacı ile ve ihracat için ekimi teşvik edilen bir baklagildir. Ayrıca tanesinin içirdiği % 18-31 arasındaki protein oranı ile besleme yönünden de önemli bir kültür bitkisidir. Gövde ve yapraklarında bulunan organik asitler (malik asit, sitrik asit gibi ) tıpta kullanılmaktadır. Ayrıca geniş oranda çerez olarak değerlendirilmektedir. Kıraç alanlarda yabancı otlar büyük bir sorun oluşturmamakta, taban arazilerde geniş yapraklı yabancı otlar rekabetçi olmaktadır. Yabancı otlar kültür bitkisi ile mineral besin maddeleri, su ışık, CO2, kullanılan alan ve simbiotik organizmalar yönünden rekabet ederler. Bunların sonucunda verimde azalma görülür. Nohut arasındaki yabancı otlarla mücadele, üründe% 15-24 oranında artış sağlanmaktadır.

Kültürel Önlemler

Yabancı otlar üreme güçleri, yayılmaları ve bunlarla savaşımda karşılaşılan güçlükler dikkate alındığında bazı kültürel önlemlere gitmekte yarar vardır. Bunlar : Tarla kenarlarında yabancı otların gelişip tohum vermelerini önlemek, İlkbaharda ekimden önce toprağı işlemek kış yıllık yabancı otlarının yok edebileceği gibi yüzlek köklü çok yılıkları da azaltabilir. İyi bir tohum yatağı hazırlamak, ekim derenliğini iyi ayarlamak, kültür bitkisinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olabileceği gibi yabancı otlarla olan rekabetini de güçlendirir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlarla yabancı ot mücadelesinde istenilen sonuca erişebilmek için; Toprağın iyi sürülüp keseksiz olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde yeknesak bir ilaçlama yapılamaz. Belli bir alana verilecek ilaç dozunun o alana tam dağılmasına dikkat edilmelidir. Bunun için de kullanılacak aletlerle önceden bir kalibrasyon yapılmalıdır. İlaçlama yeknesak yapılmalı ilaçlı alanlardan ikinci kez geçilmemelidir. İlaçlama anında hava sıcaklığı 8 °C'den az 25 °C'den fazla olmamalıdır. Hava sakin olmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçların uygulama zamanı şu şekildedir. Çıkış öncesi : Nohut ekimden sonra, henüz kültür bitkisi ve yabancı otlar çıkmadan önce toprağa uygulama yapılır. Çıkış sonrası : İlaçlar, nohut ve yabancı otların çıkışından sonra uygulanır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (4)



Nohutta ot ile mücadele en etkili yöntem çıkış öncesi mi yoksa çıkış sonrasimi etkili olur

Özden yılmaz , 06.03.2018


nohuda hangi ot ilacı atmalıyım pursit atıyordum uda yasaklandı

ali ünal , 13.03.2017


kullanıcı resmi merlin yada carlegge yada cehegiç

adanalı , 05.04.2017


kullanıcı resmi ilaç ismi

banada bildirrirmisiniz , 05.05.2017


Yabanci ot mucadesi için hangi ilaç kulnılır ne zaman yapılır bölge cihanbeyli Konya Bilgılendırırsenız.memnun olurum saygılar Mehmet korkmaz

Mehmet korkmaz , 28.04.2016


Nohut ve mercimekte yabani ot mücadelesinde kullanılan ilaçların fiyatlarını mail atarsanız memnun olurum.

Hakkı KANDEMİR , 07.11.2011




tarimziraaat.com © 2008