Mısır Tarlalarında Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Mısır tarlalarındaki yabancı otlar, genellikle mısırla beraber çimlenip gelişerek büyümeye başlarlar. Topraktaki besin maddeleri, su, ışık ve oksijen yönünden mısırla rekabet ederler. Hatta yabancı otlar ortama daha çabuk adapte olduklarından mısırdan daha hızlı gelişerek, topraklan daha f azla a su ve besin maddesi kaldırırlar. Mısır yabancı otların rekabetine çok hassas bir bitkidir. Ozellikle ekimden itibaren ilk 2 aylık devre yabancı ot rekabetinin en fazla olduğu bir dönemdir. Bu devrede yabancı otlar gelişmelerini %15-18'ini, mısır ise %2-3'ünü tamamlar ürün kaybı da bu devrede %20-30 civarındadır. Mısır turlarında yabancı otlar çapa ve hasadı güçleştirmek suretiyle de fazla iş gücü sarfına sebep olurlar.

Kültürel Önlemler

Toprak İşlemesi Mısır ekiminden önce iyi bir toprak işlemesi yapılarak tarla yabancı otlardan temizlenmeli, çok yıllık yabancı otların kök, rizom ve yumru gibi vegetatit çoğalma yapan kısımlar elle veya tırmıkla toplanıp tarladan uzaklaştırılmalıdır. Ekim Nöbeti Bilindiği gibi her kültür bitkisinin kendine özgü yabancı ot örtüsü vardır. Üst üste mısır ekilmesi, mısıra özgü yabancı otların yoğunluk kazanmasına sebep olacağından, ekim nöbeti mücadelede önemeli bir rol oynar. Çapalama Mısır tarlalarındaki yabancı otlarla çapa yapılarak da mücadele edilebilir. Çapa yabancı- otları yok ettiği gibi, toprağın agronomik özelliklerini de (su, besin maddesi, havalanma gibi) düzeltir. Ancak tek çapa yabancı ot mücadelesi için kufi gelmez, birkaç defa tekrarlamak gerekir.

Kimyasal Mücadele

Yabancı ot mücadelesinde istenilen sonucu alabilmek için öğütlenen ilaç dozunun dekara tam düşmesi için, kullanılacak aletin deposuna su doldurularak, ilaçlamadan önce bir kalibrasyon denemesi yapılır. Mısır tarlalarında ekim öncesi ve çıkış öncesi yapılacak uygulamalarda toprak yüzeyinin keseksiz ve kati derecede rutubetli olmasına özen gösterilmelidir. Çıkış sonrası kullanılan 2,4-D aminli ilaçlar, mısır 20 cm boylanıncaya kadar yapılmalıdır.Aksi halde mısır zarar görür.

İlaçlama Zamanı

Mısır tarlalarında yabancı otlarla mücadele üç ayrı dönemde yapılır. Ekim öncesi mücadele: Mısır ekimi için hazırlanmış toprağa ekimden önce Haç uygulanır, üzerinden diskaro veya tırmık geçirilerek ilacın toprağın 5-7 cm derinliğine karıkması sağlanır. Çıkış öncesi mücadele: Mısır ekiminden sonra en geç 5 gün içinde yabancı otlar ve mısır toprak yüzeyine çıkmadan önce yapılır. Çıkış sonrası mücadele: Yabancı otlar ve mısır toprak yüzeyine çıktıktan sonra yapılmalıdır. Hu uygulama esnasında mısırlar 20-30 cm. dar yapraklı yabancı otlar 10-15 cm. geniş yapraklı yabancı otlar ise 3-5 yapraklı dönemde olmalıdır. Çıkış sonrası ilaçlı mücadele: Yerine toprağın su, gübre ve diğer agronomik özelliklerini düzeltmek için çapa yapmak suretiyle de yabancı otlarla mücadele yapılabilir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (2)



Mısır yabanci ot ilaci buğdaya zarar veriyormu dar yaprak

sukru kaya , 17.04.2016


kullanıcı resmi Cevap alma imkani varmi

sukru , 17.04.2016


Acetochlor 768 EC.Mısır tarlasında çıkış sonrası yabancı otlara karşı kullanabilirmiyim

Nihat AKCAN , 15.08.2009




tarimziraaat.com © 2008