Kültür Bitkisi Yetiştirilmeyen Alanlardaki Yabancı otlar ve Odunsu Bitkilerle Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Zarar şekilleri yabancı otların yetiştikleri yerlere göre değişir. Hava alanları, demiryolları.tarihi alanlar, yanıcı patlayıcı madde depoları çevresi açık depolama yerlerinde beton kaplamaların bozulmasına ve yangın tehlikelerine yol açarlar. Tohumlar ve çeşitli vegetatif organları ile tarımsal alanları bulaştırırlar. Kültür bitkileri için zararlı pek çok hastalık etmeni böcek ve canlılar için sığınma beslenme ve çoğalma yeri oluştururlar.

Kültürel Önlemler

El ile Yolma Sınırlı alanda ve düşük yoğunlukta olan yerlerde uygulanır. Toprak İşleme Aletlerle toprağın işlenerek yabancı otların yok edilmesidir. Biçme Sınırlı alanlarda yabancı ot tohumlarının oluşmadığı, kök veya toprakaltı gövdelerindeki depo besin maddelerinin en düşük düzeyde olduğu çiçeklenme veya çiçeklenme öncesi döneminde yapılır

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalar sakin ve rüzgarsız bir havada yapılmalıdır. Çıkış öncesi önerilen ilaçlar yabancı otlar çıkmadan önce doğrudan toprak yüzeyine homojen bir film tabakası oluşturacak şekilde atılmalıdır. Çıkış sonrası kullanılanlar ise yabancı ot ve odunsu bitkilerin hızlı gelişme dönemlerinde yeşil aksama uygulanmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Yabancı otların genç gelişme devresinde( 4-5 yapraklı devrede) iken herbisit uygulaması yapılmalıdır. Kekre ve köy göçüren gibi yabancı otların tomurcuk devresinde de herbisit uygulaması yapılabilir. Sonbaharda toprak işlemesinden önce de uygulama yapılabilir. Çevredeki kültür bitkilerinin durumu da uygulama zamanını etkiler. Çevrede tütün, pamuk, sebze bitkileri yetiştiriliyorsa bu bitkilerin ekim veya dikimden önce veya hasattan sonra meyve ve bağ alanları çevresinde ise gözlerin açılmasından önce uygulama yapılmalıdır. Bir yılda genellikle bir ilaçlama yeterlidir. Bazı durumlarda ikinci bir ilaçlama gerekebilir. Ağır topraklarda çok yıllık yabancı otların problem olduğu yerlerde listede verilen herbisitlerin yüksek dozları hafif topraklarda tek yıllık yabancı otların hakim ve problem olduğu yerlerde ise düşük dozlar kullanılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008