Havuç Tarlalarında Yabancı Otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Havuç yetiştiriciliğinde verimi sınırlayan faktörlerin başında yabancı ot sorunu gelmektedir. Havuç tohumlarının ekiminden sonraki birkaç haftada çimlenme ve sürme hızları oldukça yavaştır. Ayrıca daha sonraki dönemlerde de yabancı otlara oranla daha yavaş bir gelişme gösterirler. Yabancı otlar havuçtan daha hızlı geliştiklerinden başlangıçta çıkışı engelleyerek, daha ileriki dönemlerde ise havuçla rekabete girerek verimi azaltır ve yumru kalitesinin düşmesine sebep olurlar. Havuç yetiştiriciliğinde yabancı ot mücadelesi yapılmadığı takdirde meydana gelen ürün kaybının % 39 - 59 oranında olduğu bildirilmektedir.

Kültürel Önlemler

Havuç tohumlarının çok küçük ve çıkış gücünün zayıf olması nedeniyle çok iyi bir ekim yatağı hazırlanmalıdır. Toprak düzgün ve keseksiz olmalıdır. Kullanılacak olan çiftlik gübresi iyice yanmış olmalıdır. Aksi halde birçok yabancı ot tohumunun tarlaya taşınmasına yol açmaktadır. Münavebeye buğday, pancar ve yem bitkileri alınarak belli yabancı otların yoğunluk kazanması önlenmelidir. Çapalamalar yabancı otlar fazla büyümeden yapılmalı ve olanaklar elverdiği sürece çapalı mücadele tercih edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Tarla ekime hazır hale getirildikten sonra ilaç doğrudan toprak yüzeyine pülveri-ze edilir ve hemen ardından diskaro veya kazayağı - tırmık geçirilerek toprağa karıştırılır. Daha sonra ekim yapılır. Çıkış öncesi ilaçlama : Ekimden sonra yabancı otlar ve havuç toprak yüzeyine çıkmadan önce ilaç doğrudan toprak yüzeyine pülverize edilir. Çıkış sonrası ilaçlama : İlaçlar yabancı otlar ve havuç toprak yüzeyine çıktıktan sonra yabancı otların 3-4 yapraklı oldukları dönemde uygulanır. Havuçta yabancı otlara karşı önerilen ilaçlar dekara 30-40 litre su içerisinde atılmalı, ilaçlamalardan önce aletlerin kalibrasyonu yapılarak ilacın istenilen dozda atılması sağlanmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Havuçta sorun olan yabancı otlara karşı ilaçlı mücadele ekim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası olmak üzere 3 ayrı zamanda yapılır. Çıkış sonrası ilaçlamalar yabancı otların 3-4 yapraklı oldukları devrede yapılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008