Fındık Bahçelerinde Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Yurdumuzda, fındık ziraatı yapılan Karadeniz sahil şeridinde iklimin mutedil yağışlı ve rutubetli olması, çiftlik gübresi kullanılması,nedeniyle yabancı ot yoğunluğu artmaktadır.Dar ve geniş yapraklı yabancı otların yanında böğürtlen v.s. gibi odunsu bitkiler o kadar hızlı gelişmektedir ki, ürünü olumsuz yönde etkilediği gibi, fındık bahçesine girilmez hale getirmektedir.Böylece işçilik artmakta, hasat güçleşmekte hayvanların otlamak için serbestçe dolaşmalarına engel olunmaktadır. Her yıl ilkbaharda ve hasat öncesi kesmek suretiyle böğürtlen temizliği yapılmasına karşın, yeni çıkan sürgünler daha kuvvetli olmaktadır.

Kültürel Önlemler

Bulaşmalar önlenmeli, yanmış çiftlik gübresi kullanılmalı, yabancı otlar tohum vermeden biçilmeli, erozyon tehlikesi olmayan bahçelerde belleme yapılmalıdır.Ayrıca böğürtlen, gıcır dikeni ve eğrelti otu gibi bitkiler biçilerek yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama rüzgarsız, sakin, güneşli ve ılık havada (10-25 C )yapılmalıdır. Yabancı otlardan hayvan yemi olarak istifade edilen fındık bahçelerinde nokta ilaçlaması yapılmalıdır.Odunsu bitkilerle mücadelede kaplama ilaç uygulamaya gerek yoktur. Odunsu bitkiler nokta ilaçlama ile ilaçlanmalıdır. Aletin kalibrasyon denemesi yapılarak kullanılacak su miktarı tespit edilmelidir. Yeni tesis edilmiş tındık bahçelerinde ilk 7-8 yıl kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Ancak Artemisia vulgaris 'in bulaştığı bahçelerde, bu yabancı otun bütün bahçeye yayılmasını önlemek için toprakta bakiye tesiri olmayan ilaçlarla ilk 7-8 yılda ilaçlama yapılmalıdır. Uygulama esnasında ilacın fındığa teması önlenmelidir.

İlaçlama Zamanı

İlaçlamalar ilkbaharda yabancı otların 4-6 yapraklı oldukları devrede (nisan-mayıs aylarında) yapılır. Yeniden çıkışlar olursa 1,5-2 ay sonra uygulama tekrarlanır. Fındık bahçelerinde odunsu bitkilerle mücadele ise yine ilkbaharda odunsu bitkilerin gelişmesinin en hızlı olduğu devrede (mayıs- haziran) yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (2)



ifteri ilacı almak istiyorum bana hangi ilacı önerirsiniz en etkili olanı hangisidir

köksal bozbaş , 26.01.2017


fındık bahçesınde boğurtlen dikenı ve erenti otu ıle mucadelede hangi ilaç ı kullanmalıyım onerinizi bekler saygılar sunarım

başar öktem , 16.09.2009


kullanıcı resmi fındıklık bahçemde 1, 150 metre boyunda ifteri oluyor bunları nasıl kurutabilirim hangi ilacı kullanmam gerekir

fındıklık bahçesinde çok sık olan ifderi oluyor fındık boyunda 1,150 metre büyüklüğünde oluyor bunl , 26.01.2017




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor