Çim Alanlarinda Geniş Yapraklı Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Çim tesislerinin kurulması oldukça pahalıdır. Bu nedenle bu alanların korunması ve uzun ömürlü olabilmesinde yabancı ot mücadelesinin önemi oldukça fazladır. Çim arasında gelişen yabancı otlar çimin görünüşünü bozmakta ve bakım masraflarını artırmaktadır.

Kültürel Önlemler

İyi Bir Toprak Hazırlığı Yapmak Yeni çim tesis edilecek alanda çim ekiminden önce toprak derince sürülerek çok yıllık yabancı otların toprak altı kısımlarının toprak yüzeyine çıkmaları sağlanmalı ve tırmıkla toplanıp alandan uzaklaştırılmalıdır. Cvnodon dactylon (köpek dişi ayrığı) gibi stolonları ile çoğalan yabancı otlann yerleşik çimlerde mücadelesi zor olduğundan mümkün olduğu kadar çim tesisinden önce bu yabancı otların artıkları toprakta bırakılmamalıdır. Çim sahaları tesisinden önce sahaya kültür toprağı serilmesinin söz konusu olduğu durumlarda da bu toprağın içerisinde yabancı ot tohum, stolon ve rizomları bulunmamalıdır. Temiz Tohumluk Kullanmak Kullanılacak çim tohumluğu yabancı ot tohumlarından arı olmalıdır. İyice Yanmış Ciltlik Gübresi Kullanmak Çim alanların tesisinde çildik gübresi oldukça önemli bir yer tutar. Ancak gübrenin kullanılması ile birçok yabancı ot tohumunun çim alanına bulaşması söz konusudur. Bu nedenle çiftlik gübresinin iyice yanmış olmasına dikkat edilmelidir. Biçme Çimler genelde 10 cm boya eriştiğinde biçilmelidir. Bu işlem düzenli yapıldığı ı takdirde yabancı otlar da tohum bağlamadan imha edilmiş olur. Biçim artıkları alandan ] uzaklaştırılmalıdır. Elle Ot Alma Aslan dişi, sinirotu ve köpekdişi ayrığı gibi çok yıllık yabancı otlar, yeni bulaşma veya yoğunluklarının az olduğu durumlarda toprak içerisinde bitki parçası (stolon,] rizom vb.) kalmayacak şekilde sökülüp çıkarılmalıdır. Bıçakla yüzlek kesimlerde stolonlar toprak içerisinde kalacağından yabancı otlar yeniden çıkacaktır. Bakım İşlemlerinin Tekniğine Uygun Yapılması Sulama, tırmıkla tarama, gübreleme ve biçme gibi bakım işlemleri tekniğin uygun yapıldığı takdirde çim sağlıklı gelişeceğinden yabancı otlara rekabet yönünde üstünlük sağlayacak ve onları baskı altında tutacaktır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama sakin ve rüzgarsız bir havada yapılmalı, ilaçlı su damlacıklarının süs bitkileri ve ağaçlara değmemesine dikkat edilmelidir. Önerilen ilaç dozunun belli bir alana homojen olarak atılabilmesi için kullanılacak aletlerin önceden kalibrasyonu yapılmalıdır. İlacın yıkanmaması için ilaçlamadan sonraki ilk 6 saatlik süre içinde sulama yapılmamalıdır.

İlaçlama Zamanı

İlaçlama çim biçiminden önce çimin 7-8 cm, yabancı otların 4-5 yapraklı olduğu dönemde ilkbaharda yapılmalıdır. Aslan dişi türlerinin mücadelesi hedefleniyorsa ilaçlama bu yabancı otun çiçeklenmesinden önce yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (2)



selam. Lahanada yabanci ot ilaclamasi nasil yapilir ? Fide dikiminden kaç gün önce yapilmalidir ?

yasar huseynov , 22.02.2014


çim sahalarda homojen bir çim örtüsü oluştumada en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de yabancı otla mücadeledir.Mücadelenin en zor yanlarından birisi de agrppyron cristatum(otlak ayrığı).İlaçlı mücadelede (herbisit) hangi preb.kullanılmalı.Çünkü kullanılan herbisit çimede zarar vermekte.

ali kayacan , 13.07.2011




tarimziraaat.com © 2008