Lahana Kokulu Böceği




Latincesi

Hastalık Tanımı

rginleri 8-10 mm boyunda, vücudunda parlak siyah, kırmızı veya beyazımsı renkte desenler vardır. Baş siyahtır. Pronotum üzerinde 6 siyah nokta ve üst kanatlar üzerinde de siyah desenler bulunur ki bu desenler tür tanısında karakteristiktir. Kirli beyaz renkte olan yumurtaları silindir şeklinde ve 1 mm boyundadır. Üzerinde birbirine paralel 2 siyah kuşak ve ortada bir leke bulunur. Diğer Pentatomidae yumurtalarında olduğu gibi, bunun da yumurtalarının üst kısmımda bir kapakçık vardır. Kapakçığın ortası siyah, kenarları beyazdır. Nimfler ilk çıktıkları zaman ergine benzerler, portakal rengi olup üzeri lekesizdir. Daha sonra renk değişir. Baş, thorax, antenler ve bacaklar siyahtır. Abdomen sarı renktedir ve üzerinde siyah lekeler bulunur. Zararlı kışı ergin halde, dökülmüş yaprakların, bitki artıklarının arasında veya otların, toprak keseklerinin altında geçirirler. İlkbaharda havalar ısınmaya başlayınca, kışlaklardan çıkıp civardaki lahana, karnabahar veya yabani Cruciferler üzerinde beslenmeye başlarlar. Kışlaktan çıkan erginler 10-12 gün kadar beslendikten sonra çiftleşmeye ve ondan l - 2 gün sonra da yumurta bırakmaya başlarlar. Bir dişi ortalama 110-120 yumurta bırakır. Yumurtalar muntazam 2 sıra halinde bırakılır. Bir grupta çoğunlukla 12 yumurta bulunur, yumurtaların kuluçka devresi 5-13 gündür. Yumurtadan çıkan nimfler önce yumurta paketi üzerinde toplu halde bulunurlar. Nimf dönemi yaklaşık bir aydır. 5 nimf dönemi geçirdikten sonra ergin olurlar. Ege ve Marmara Bölgelerinde yılda 3 - 4 döl verirler.

Yaşayış

Konukçu bitkinin yaprak ve dallarını sokup bitki özsuyunu emmek suretiyle zararlı olurlar. Emgi yerlerinde beyazımsı sarı lekeler meydana gelir. Yapraklarda kıvrılmalar ve lekelerin birleşip kurumaları ve nihayet dökülmeleri sonucu delinmeler olur. Bitkinin iletim dokuları tahrip olur. Özellikle fide döneminde çok zarar yaptıklarında fidenin gelişmesini engeller ve kurutabilirler. Bu dönemdeki zararları daha önemlidir. Ayrıca beslendiği yerlerde pis koku bırakır. Marmara Bölgesinde yer yer, Ege Bölgesinde yaygın olarak bulunur.

Kültürel Önlemler

Gübreleme, sulama gibi işlemleri iyi uygulayarak bitkilerin ilk dönemlerinde hızlı gelişmelerini sağlamalıdır.

Kimyasal Mücadele

Uygulamalar sakin, rüzgarsız havalarda ve günün erken saatlerinde ( özellikle toz ilaçlarda) veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Bitkinin her tarafının ve ayrıca toprak yüzeyinin ilaçlanmasına gerekli özen gösterilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Özellikle lahana ve karnabahar fidelerinde ve fidelerin tarlaya naklinden sonraki 15-20 günlük süre içindeki zararı önemli olduğundan bu dönemle de fidelik ve tarla kont-rolleriyle yumurta paketi, nimf veya ergin araması yapılmalıdır. Ege bölgesinde bir bitkide bir yumurta paketi, 1-3 Eurydema ergin veya nimfi görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Marmara bölgesinde bitkilerin vegetatif durumu dikkate alınarak ilaçlı mücadelenin gerekli olup olmadığına karar verilebilir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor