Sebzelerde Kurşuni Küf Hastalığı




Latincesi

(Botrytis cinerea Pers.)

Hastalık Tanımı

Fungus, zayıflık paraziti olarak bilinir. Ancak uygun koşullarda konukçuyu hastalandırır. Böyle elverişli koşullar (20-25°C sıcaklık ve % 90-95 orantılı nem) özellikle havalandırması iyi olmayan örtü altı yetiştiriciliğinde, doğada ve depolarda çoğu zaman bulunmaktadır. Fungusun sporları renksizdir; kurşuni renkteki görünüşü koyu renkli sporofor'dan ileri gelmektedir. Fungus, kış mevsimini sklerot halinde geçirir. İlkbahar gelince sklerotlar çimlenerek miselyum ve konidi verir. Çok ender durumlarda apotesyum oluşturabilir. Bu organlardan doğaya yayılan askosporlar ve konidiler, konukçuları bularak gelişme ve üremelerine devam ederler. Uygun konukçu bulamayan sporlar kurak şartlarda 2 saatten fazla yaşayamazlar.

Yaşayış

Çok geniş bir konukçu dizisine sahip olan kurşuni küf etmeni, her konukçuda değişik görünüşte hastalık tablosu meydana getirir. Gövde ve meyve enfeksiyonları yapar. Önce toplu iğne başı kadar küçük olan lezyonlar, epidermis altında gelişerek genişler ve dokulara yayılır. Epidermis çatlar ve konukçunun su kaybına neden olur. Bu lezyonlarda sklerotlar da oluşabilir. Gövde ve meyve sapı lezyonları meyve dökümüne neden olabilir. Konukçunun çiçek zamanında taç yaprakları hastalığa çok duyarlıdır. Fungus bu kısımlardan girerek meyveye geçer ve meyve çürüklüğünü başlatır. Yumrulu bitkilerde lezyonlar büyüdükçe yumuşak çürüklük oluşur. Hastalık tarlada başlar, depoda devam edebilir. Soğan yumruları üzerinde kurşuni renkli küf tabakası dikkati çeker.

Kültürel Önlemler

Seralarda iyi havalandırma yapılarak sıcaklık ve orantılı nemin yükselmesi önlenmeli, Bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılmalı Hastalıktan zarar görmüş bitkiler sökülerek imha edilmeli Dengeli gübreleme ve iyi bakım yapılarak bitkilerin sağlıklı gelişmeleri sağlanmalı Çiğ olasılığına karşı güneş batımından 2 saat önce sera ısıtılmalı Hasattan sonra sklerotların toprağa karışmasını önlemek için bütün bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalar 10 gün arayla yapılmalı, son ilaçlama ile hasat arasında 15 gün olmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Çevrede hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde veya bitkiler çiçeklenme devresinde iken başlanır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (3)



26 dönüm soğanım var teknim bilgi ve donanımım arkadaş tavsiyeleri ile yola çıkmak oldu daha önce sürekli patades ekerdim ondaki hastalık kanser uyuz gibi etmenler beni ekimden vaz geçirdi bu yıl ilk kez soğan ektimve 10 gün öncesine kadar 47 yaşındayım ömrümde görmediğim kadar güzel bir yaprak gelişimi oldu 10 gün önce sararma başladı 5-10 kök söktüm niğdede zireatçiye götürdüm adam mantar başlamış dedi bana acilen antrekor kombi atmamı söyledi attım 2 gün sonra baktım sararma devam ediyor tekrar attım sanki biraz yavaşladı gibi geldi ma sararmanın başladığı 6 cı gün adeta hortladı tekrar söktüm 10-15 kök gene zireattciye gittim ilaçtan etkilenmiş dedi bana yaprak gübresi gibi biri mexi crop diğerinin adını hatırlamadığım 2 ilaç birde yayıcı yapıştırıcı verdi onu atmamı sölediler cahillik bilgisizlikten onuda attım 7 ci gün sararma dahada arttı dayanamadım bu iş en çok sulu ovada yapıldığını sölediler gene örnek soğan söktüm 28/06/2014 tarihinde suluovaya gitmek için yola çıktım çorum alacaya ulaştığımda baya bi soğan ekimi gördüm alaca ilçesine girdim bir zireat mühendisi buldum o da ilaç satıyor bu hastalığın mantar olmadığını sadece küf pas denen bir hastalık olduğunu fazla sulamadan kaynaklandığını suyu durdurmamı tarlayı çapalatmamı istedi 70 santim nereden baksanız boy var çapalatmam mümkün değil sadece soğanı sulama iyice susasın dedi ve domateslere atılan küf ilacı ismi yazdı bu bende yok alın atın dedi ve biz onun önerisi bilgisi ile tarif ettiği durumları tarladada gözlemledik bana doğru söylüyor gibi geldi size sorum şu eğer bu teşhis doğru ise orta sürgünler çok sağlam sogan hastalıktan kurtulurmu eğer teşhis yanlış diyorsanız ne önerirsiniz ilginize şimdiden teşekkürler

Bilgin ÇAKMAK , 30.06.2014


ben hersene kıslık domates yapıyorum ama bu hastalıkla bas edemıyorum her turlu ilac kullandım hıc faydası olmuyor

nuri ekiz , 02.03.2014


taze fasulye doküme girecegizaman kök ten solmaya baslyo söktügümde cimolan bölgetorsumùş yani küfyapmiş görünüyo bunun ilaci varmı

muhammet aksoy , 10.05.2011




tarimziraaat.com © 2008